· 

Vroege herfstdag en nieuwe fase

Zodra de zon wat lager staat en de hete dagen voorbij zijn, ruik ik de HERFST. En dan gaat mijn hartje open... Ik ben een herfst en lente-type. Ik ben niet bang voor wat daarachter zit n.l. de winter want daar hou ik ook van. Ik ben dus geen Zomertype. Ik zou graag in een land willen wonen met een gematigde temperatuur. Maar dan zou ik natuurlijk mijn favoriete seizoenen missen. Tot voor een paar jaar geleden was ik ook erg blij om in Nederland te wonen, omdat daar nooit zoveel extreme temperaturen heersen. Helaas is dat de laatste jaren anders geworden.

 

Maar, waarom ik dit blogje schrijf is dat ik zoveel zin heb om van deze maand te gaan genieten. Allereerst voel ik al de kriebels van schoonmaken opkomen. Ook jaren niet gehad door deze ziekte. Als ik eraan dacht werd ik al moe. Terwijl ik weet uit het verleden hoe fijn ik het altijd vond dat op prinsjesdag altijd het oranjezonnetje scheen, en ik dan een traditie had om de ramen te zemen. 

Ik probeer nu alles in een lager tempo te doen, want anders gebeurt er dit.....

 

Maar toch probeer ik te doen wat kan en wat eigenlijk al vanzelf komt opzetten als ik de herfst ruik. Vandaag is zo'n prachtige dag. Ik ga ervan genieten. Er is ook iets wezenlijks veranderd in mijzelf. Ik ga het proberen uit te leggen, wat vaak best moeilijk is, want je gedachten en gevoel in woorden omzetten is vaak niet echt mogelijk.

 

 

"Mijn lichaam ging juíst protesteren tegen de extra supplementen"

 

 

Een nieuwe start en een nieuwe fase.

Monique heeft in haar April blog geschreven om te stoppen met het verzetten. Dat is mij al eerder opgevallen dat ik dat moeilijk kan, omdat ik vaak denk dat ik dit of dat nog niet heb geprobeerd. En bij het nadeken hierover dacht ik: "Dat klopt, want het stoppen met je te verzetten tegen deze ME heb ik nog niet geprobeerd, dus ga dat nu maar eens écht doen". 

Ik had al een tijdlang door,  dat al mijn supplementen mijn voedingsaanpassingen mij wel wat hebben geholpen, maar tot op een bepaalde hoogte, verder dan een punt kwam ik gewoon niet. Nog sterker was dat mijn lichaam juist ging protesteren tegen de extra supplementen.

 

Toen ik dat door kreeg, ben ik langzaam gaan afbouwen en heb ik alleen nog maar de belangrijkste vitaminen ingenomen die ieder mens nodig heeft. Dat zijn de standaard vitaminen en mineralen zoals vitamine C,D,B en magnesium, zink en selenium. Daar heb ik het bij gehouden. 

 

 

"Ik neem elke dag ruim de tijd voor meditatie"

 

 

Na een paar weken merkte ik dat de klachten minder werden, en nu ben ik zelfs een paar maanden verder, en heb ook nog mindfullness opgepakt om je gedachten een andere richting op te sturen. Ik neem elke dag ruim de tijd voor meditatie en dat is niks anders dan rust in je hoofd brengen. Je gedachtenstroom proberen stop te zetten. Iets gaan doen wat je enorm rust geeft en helemaal voor jouzelf is. Daarvoor hoef je niet op een kleedje te zitten in een lotushouding ... echt niet!

 

 

Iedereen heeft een eigen manier en behoefte die bij haar/hem past. Zoek wel een rustige prikkelvrije ruimte op, dat is belangrijk waar je niet gestoord kan worden. Uitzicht op groen is helemaal goed. Als je die thuis niet hebt kan je de fiets pakken en een bos opzoeken of het strand en de zee.

 

Het gaat erom dat je tijd voor jezelf neemt en de rust in je hoofd terugvindt. Je kunt je hersenen zelf sturen die luisteren naar jou, ze hebben geen eigen wil, dus kom zelf in actie, dan komen lichaam en geest weer goed in balans. Dit alles heeft mij zover gebracht dat ik helderder in mijn geest ben, en ik me op sommige dagen bijna gezond voel. Natuurlijk kan dat helemaal niet en daar kom ik wel achter als ik te enthousiast ben geweest.

 

 

"Je kunt heel veel zelf doen om je meer in balans te voelen"

 

 

Maar ik merk wel dat ik nu veel sneller weer daarvan herstel. Dus ik heb al iets gewonnen. Je kunt deze ziekte er niet mee genezen wat kapot is kan niet meer hersteld worden, maar je kan heel veel zelf ook doen om je meer in balans te voelen. Dus wat Monique schreef werkt bij mij ook. Stoppen met verzetten en meegaan met de FLOW.... Dat is de flow die jou eigen lichaam en je geest jouw aangeeft. 

Ik had naar aanleiding van mijn nieuwe fase deze vraag gesteld aan Monique:

"Het accepteren is me dus gelukt maar wat je daarachteraan krijgt is hoe moet je met deze hernieuwde fase in je leven verdergaan, omdat je de vorige fase hebt kunnen afsluiten"?

 

 

Monique schreef me dit terug:

"Dat is een interessante kwestie. Als ik even terugkijk naar toen ik in dat moment zat (en soms écht nog wel eens om de hoek komt kijken) en waar ik je misschien nog even aan het denken kan zetten is: dit gedeelte “het nieuwe stukje” met een bepaalde mate van nieuwsgierigheid en vreugde bekijken. En op die manier het “hoe moet” naar een “wat kan” transformeren. Ohhh wat is er allemaal mogelijk! Alsof er een nieuwe wereld voor je open gaat en dat gaat het in feite ook. 

Alleen als het vergeleken zou worden met vroeger ervaar je verlies. Bekijk je het als een nieuwe wereld dan komt er ruimte voor het verrassingselement. 

Zo creëer jij misschien je eigen methode om precies juist met jezelf en de ziekte om te gaan. En dat zou iets nieuws kunnen zijn waar je je ironisch genoeg op kunt verheugen."

 

 

Dus ik ben benieuwd naar mijn volgende blog, hoe ik het verder ga ervaren. De eerste stappen zijn gezet.

 

wordt vervolgd......

 

 

Marian

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Jannes (zaterdag, 24 oktober 2020 16:51)

  Hallo marian
  Wat weer een goede ervaring
  Kom je met ons delen dit zijn verhalen waar we naar uitkijken om 10 keer te lezen en maar denken zou ik dit ook kunnen
  Denk ik dan
  Het stukje rust zoeken gaat wel lukken maar door geprikkeld worden van wat je allemaal niet meer kan en voorheen wel die pijn komt te vaak terug ja accepteren en naar de goede dingen van het leven kijken houd je dan op de been ook al is het soms wel moeilijk ik kijk weer uit naar je volgende blog heeel veel sterkte