· 

Tijd voor een nieuwe blog

Ondanks deze lockdown periode, is er waarschijnlijk voor ons ME patiënten niet zo heel veel veranderd. We zijn al jaren in een soort van lockdown-situatie. Met het verschil dat misschien onze naaste familie natuurlijk nu ook erg beperkter is.  Door de winterperiode en het onzichtbaar virus wat gevaarlijk kan zijn, is het toch een moeilijkere tijd geworden.

Toch houd ik deze december blog optimistisch omdat je door je instelling nog veel kan bereiken. Natuurlijk spreek ik niet voor anderen, maar dit blogje is vanuit mijn eigen zienswijze ontstaan. Dus begin ik met zoals ik deze tijden beleef en wat ikzelf kan doen om het leven toch op een fijne ontspannen manier te leven als chronisch zieke.

Niemand merkt echt veel aan mij, omdat ik alleen naar buiten treed of iemand benader via videobellen of het ZOOM-contact wanneer ik mijn goede dag heb. De andere dagen dat ik me slecht voel zie of hoor je mij niet. Dat geeft natuurlijk een vertekend beeld naar de buitenwereld toe. Maar het is mijn eigen keuze. Zo voel ik mij op die goede dagen weer een beetje een normaal gezond persoon. Dan denk ik: 'Zie je wel ik kan het wel! hahaha.... ;-) Ik kan dan lang teren op dat fijne gevoel. En als ik me op zo'n dag fijn voel heb ik geen behoefte om over mijn slechte periode te praten. Ik kan dan heerlijk van het moment genieten.


"Ik las dat Lyme vaak samen gaat met ME"


Ik besef dat ik tot de ME patiënten behoor die de milde vorm van ME heeft. Maar dat is eerder niet zo geweest!

Ik heb van een paar jaar hiervoor mijn dagboekje erbij gehaald, en als ik dit teruglees voel ik weer die machteloosheid, de pijn en vooral de onzekerheid. Dan denk ik nu: Wat fijn dat ik er zoveel over heb opgezocht, gelezen en erover heb geschreven om tot de conclusie te komen dat dit symptomen waren die bij ME hoorde. Wel of niet aangezet door de Lyme die ik al veel langer had. Ik las ook dat dit vaak samengaat met ME. Het is een bacterie en een virus die niet snel uit je lichaam verdwijnt. Soms kan het chronisch zijn. Het is maar net hoe jouw afweersysteem werkt. Dat is afwachten!

Intussen doe ik er heel veel aan om mijn lichaam in een goede conditie te houden. Maar wat nog belangrijker is daarbij ook je brein te helpen om een goede mindset te behouden of zelfs te veranderen. En ik moet zeggen dat dit laatste mij heel goed heeft gedaan. Van nature ben ik altijd optimistisch en zag altijd mogelijkheden, maar dat heeft me ook weer uitgeput. Vechten tegen iets wat je niet kan veranderen, en niet echt helemaal over kon gaan was te uitputtend en frustrerend. 


"Ik besefte dat ik moest gaan loslaten en accepteren dat deze ME chronisch was"


Toen ik dat doorkreeg, ook omdat ik in die periode Monique haar blogjes las, besefte ik dat ik moest gaan loslaten en accepteren dat deze ME chronisch was.
Dat leer je niet binnen een korte tijd, maar hierdoor heb ik wel de switch kunnen maken in mijn hoofd, en de rust gevonden. Ik geloof wel dat ik nu ook echt kan schrijven dat ik in een stabiele situatie verkeer. 

Dus waar ik dit blogje mee begon is dat deze lockdown periode ook te maken heeft met het inzicht dat je in welke situatie je ook verkeerd, je mee moet gaan in het besef dat niet alles maakbaar is. In sommige situaties heb je geen keus. Maar je hebt wel de keuze om er op een goede manier mee om te gaan. Maak het jezelf niet te moeilijk, en maak er het beste van wat in jouw situatie past.

Hier wat tips:
* Houd je vast aan een routine die je gewend bent.
* Bekijk per dag wat je aankan, lukt het niet, leg jezelf dan geen verplichting op.
* Maak er geen probleem van om een afspraak te moeten afzeggen. De ander gaat toch wel door.
* Wees naar de ander toe eerlijk over jouw situatie, het begrip zal groter zijn dan jij denkt.
* Probeer als het in jouw situatie lukt iets voor een ander te doen. Al is het maar een leuk kaartje te schrijven of een appje te sturen. Het geeft jou een goed gevoel, en de ander is blij dat je aan hen denkt.
* Schrijf voor jezelf dingen op die je blij maken en die je graag eens zou willen doen, wel realistisch blijven natuurlijk!
* Op goede dagen geef je jezelf een compliment, want hier kan je op teren tijdens je slechtere dagen.

Zo komen we de winter wel door!

Marian


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Ria Platenburg (vrijdag, 18 december 2020 12:36)

  Leuk Marian weer iets van je te horen! Fijn om te horen dat ook jij goede momenten hebt en hier dan ook optimaal van geniet! Wat niet kan, kan niet en jullie, patiënten, hebben geleerd om je hier bij neer te leggen en uit te kijken naar de momenten wanneer het wél kan en dat die momenten er komen is zeker!
  Chapeau voor jouw optimisme die jij toont in jouw verhaal! Ik word hier blij van net zoals ik dat bij Monique word als zij zo vrolijkten blij haar goede momenten beleeft!
  Tot een volgende keer en hopelijk fijne feestdagen! Geniet ervan op jouw manier!
  Hartelijke groet Ria.

 • #2

  Marian (woensdag, 23 december 2020 17:31)

  Dank je wel voor je mooie woorden. We stevenen af op een nieuw jaar met weer nieuwe kansen op allerlei gebied.
  Tot het zover is houden we ons kalm en rustig dan hebben we straks weer hernieuwde energie.
  Groetjes van
  Marian