· 

Soms zit het mee en soms zit het tegen

 

Wat ik geleerd heb met mijn kennis van nu, is ervoor zorgen dat het niet slechter gaat worden en ik in een volgende fase van ME beland. Dat zou zijn: nog minder kunnen doen en meer op bed komen te liggen.

 

Maar helaas het gaat vaak ongemerkt dat ik meer van mezelf verg, ook om weer even het gevoel te hebben weer normaal te kunnen functioneren. Dat lukt wel omdat mijn wilskracht vaak sterk is, maar helaas altijd van korte duur.

 

Een lichaam met Lyme en ME heeft gewoon constant een strijd te voeren. De bacterie en de virussen moeten onder controle gehouden worden en dat doet mijn immuunsysteem. Maar er moet niet nog iets bijkomen, en vooral geen virus.

 

In Januari werd me dit al duidelijk! Ik kreeg griep zoals half Nederland. Maar ik was er 3 weken zoet mee, en in die tijd kreeg ik ook te maken met een ontsteking in mijn bovenbeen - een slijmbeursontsteking- Ik had niets bijzonders gedaan want ja.... ik lag in bed met griep dus wat kan je dan overbelasten? Misschien was de trap op en af lopen om toch even in beweging te zijn, al teveel?

 

 

"Ik was drie weken zoet met de griep"

 

 

Maar hoe dan ook ik was met die ontsteking er nog eens bij 3 maanden zoet. Later besefte ik dat mijn lichaam het al zwaar genoeg had met de virussen en met deze ontsteking erbij was dit gewoon teveel. Ik weet nog dat ik verschrikkelijk uitgeput was, terwijl ik alleen maar op bed doorbracht. 

 

De corona-tijd die er achteraan kwam moest ik echt serieus nemen omdat ik toch met deze ziekte tot de risicogroep behoor. Ik heb daarom extra aandacht besteed aan het versterken van mijn immuunsysteem. Dat is om je te kunnen wapenen tegen virussen en daarom heel belangrijk. Ook houd ik me extra rustig wat in deze tijd niet opvalt want je bent tenslotte in lock down. Het valt dus niet op dat ik me wel erg rustig houd. 

 

 

"Omdat ik binnen de risicogroep val heb ik extra aandacht besteed aan het versterken van mijn immuunsysteem"

 

 

Nu is het al eind juni geworden, en er zitten meer dan 3 maanden lock down op. Maar ik merk dat er bij mij niet veel is veranderd, het voelt nog steeds hetzelfde. Iets teveel doen op een goede dag, betekent een paar dagen een behoorlijke terugslag, net als voor de corona-tijd. Mijn lichaam maakt nog steeds overuren om me op de been te houden, en elke prikkel op mijn slechte dagen is teveel.

Ik heb te vaak gelezen dat sommige ME-patiënten als ze eenmaal in de gevarenzone zijn gekomen, niet meer in hun vorige fase terug kunnen komen. Dat dan het vechten ertegen om weer eruit te komen juist averechts werkt. Dat kost extra inspanning wat het lichaam niet meer aankan.

 

Daarmee heb ik mijn lesje geleerd. Ik ben natuurlijk al een wat oudere ME patiënt, en de rek is er wat meer uit dan een jongere ME- patiënt. Maar bij jongeren is het weer dat ze juist niet willen toegeven en dat juist het blijven vechten ze zich op drijfzand begeven. Ook geestelijke inspanning kost veel energie. Energie die maar 1 kant opgaat, het komt er niet meer bij. Bijnieren raken uitgeput en dan kom je van het ene probleem in het ander. 

 

Wat bij mij ook een rol is gaan spelen is dat ik mijn amalgaam vullingen in mijn kiezen moest laten vervangen omdat ik een kwikbelasting in mijn hersens heb. Dat is geconstateerd bij een onderzoek. Maar mijn therapeute had me al hiervoor gewaarschuwd, dat ik het rustigaan moest doen in fases, en bij een tandarts die dit op een verantwoorde wijze kan verwijderen. Ook heb ik ver voor de behandelingen al supplementen geslikt die mijn lichaam helpen het kwik wat vrijkomt via dampen, snel af te kunnen voeren. Ook heb ik olie-spoelingen gedaan. (lees er maar over op oilpulling, op internet) Dit heb ik 3 maanden vol gehouden. En toch heb ik achteraf gemerkt dat er achteruitgang is gekomen, ondanks al deze voorbereidingen en ontgiftings methode. Ik heb er 2 behandelingen opzitten en er staan er nog een paar op de planning. 

 

 

"Ik merk nu achteraf dat alles teveel is geweest"

 

 

Gelukkig kwam de corona-tijd en is dat mijn redding geweest, want anders had ik de behandelingen door laten gaan. Maar nu pas achteraf, merk ik dat het teveel is geweest. Griep,ontstekingen, tandartsbehandelingen en de mentale invloed die deze corona-crisis toch met je geest doet. Zoveel coronapatiënten die al zijn overleden in een korte periode. Dat doet wat met je! Ook ervoor zorgen dat je zelf en je gezin niet besmet raken is al een hele uitdaging.

 

Ik kan het nu beter overzien en merk dat ik meer uitgeput ben geraakt, en dat mijn lichaam weer overuren maakt. Ik probeer zo goed als mogelijk mee te werken met mijn lichaam. Ik neem nog steeds supplementen die het immuunsysteem versterken. Hier een paar voorbeelden: Extra hoge dosis vitaminee C en D en iets minder A. Maar ook deze vitamine is belangrijk. Vitamine B complex is altijd goed want die werken allemaal samen. Dan heb je het mineraal Magnesium en Zink. Je kunt alles hierover lezen op: www.zelfzorgcovid19.nl 

Misschien had ik dit al eerder geschreven maar herhaling is nooit verkeerd.

 

 

"Ik wil geen achteruitgang"

 

 

Ik ga mijn best doen om alles op een goed peil te kunnen houden zodat ik niet nog meer wegzak. Omdat ik merk dat herstel heel langzaam gaat bij ME, en je gewoon nooit meer op het oude niveau komt. Maar achteruitgang wil ik ook niet. Het toegeven aan wat mijn lichaam van mij vraagt en het dus op een heel rustig tempo kunnen doen zodat ik wat beter kan functioneren, is mijn doel. 

 

Voorlopig is mijn batterij nog steeds: LOW. 

 

 

Marian

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Jannes (vrijdag, 26 juni 2020 10:47)

  Hallo

  Ieder woord
  Iedere zin
  Komt van uit je hart
  Ik zelf zit nog in een aceptatie fase
  Lees de berichten erg graag al lukt t soms niet in 1 x
  Vind t super dat jullie dit schrijven
  Heb zelf al een zoektocht van 5 jaar achter de rug om er achter te komen wat er in mijn lichaam mis is
  Gelukkig dat er nu in deze tijd internet is en je veel kan opzoeken
  Groet jannes

 • #2

  Marian (vrijdag, 26 juni 2020 12:34)

  Dank je wel Jannes
  Acceptatie is ook heel moeilijk met deze aandoening. Vooral door het onbegrip van deze onzichtbare ziekte.
  Maar blijf je eigen gevoel volgen en luister goed naar je lichaam. Blijf zoeken...
  Tenslotte zijn wijzelf verantwoordelijk voor onze eigen gezondheid.
  De reguliere artsen weten er te weinig van. Dus heb ik het in de complementaire geneeswijze gezocht. En ook zo'n therapeut gevonden. Die weten hier veel meer vanaf.
  Sterkte verder.
  Ik hoop dat jij ook een manier vind om er goed mee om te gaan.

  Marian

 • #3

  Monique van MEzelf zijn (zondag, 28 juni 2020 13:36)

  @Marian:
  Goed omschreven Marian! Het is heel goed dat je merkt waar de knelpunten zitten en je daar zo verantwoord mogelijk mee omgaat. Het versterken van je immunsysteem is in deze tijd inderdaad zeer nuttig. Tja.. een zo fijn mogelijk leven hebben met ME vergt wat onderzoek en toewijding maar in de loop der jaren worden we allen steeds wijzer... ;)

  Liefs,
  Monique

 • #4

  Monique van MEzelf zijn (zondag, 28 juni 2020 13:44)

  @Jannes:
  Wat fijn om te lezen dat onze berichten je zo tot steun zijn in jouw zoektocht naar acceptatie rondom je ziekte. Ik sluit me volledig bij Marian aan dat je vooral je eigen gevoel moet volgen en luisteren naar je eigen lichaam.
  Maar ook door het lezen van ervaringsverhalen van lotgenoten krijg je steeds meer inzicht en richtlijnen welke manier van omgaan met je ziekte tevens bij jou zouden kunnen passen.
  Het is en blijft een zoektocht maar stapje voor stapje kan iedereen de weg naar geluk terugvinden...
  Veel sterkte!

  Liefs,
  Monique