· 

Review boek: "MEzelf zijn met de ziekte ME" door Marian

 

Hieronder het interview van Monique en mijzelf als lezer van haar boek: Mezelf Zijn met de ziekte ME.

 

 

"Hoe zou je het lezen van mijn boek in 1 woord beschrijven?

Verhelderend!

 

 

Welk stukje is je het meest bijgebleven?

Als ik er 1 moet benoemen, dan is het toch dat moment waarin je er zo slecht aan toe was, dat je wist dat je geen keuze meer had, behalve ermee zien te dealen, en dat ben je gaan doen. Een soort samenwerkingsverband aangaan met deze ziekte.

 

 

Welk hoofdstuk vond je het meest interessant?

Ja, toch weer dat hoofdstuk van de overgave!

 

Ik begreep dat helemaal. Je bent het vechten moe geworden, terwijl je al uitgeput bent van de ziekte zelf. Ik denk dat je dan geen keuze hebt dan je eraan toegeven, en te kijken naar de mogelijkheden die er nog wel zijn. Het verbaasde jouzelf ook hoeveel ruimte je al direct ervoor terug kreeg. Dat vind ik zo knap van je. Maar ook zo fijn voor jullie als jong gezin.

 

En dat ze allemaal meewerkte om het jou naar de zin te maken. Prachtig!

 

 

Was het boek vernieuwend in bepaalde opzichten en zo ja, welke?

Dat was het zéker. We krijgen een inkijkje in jouw hoofd. Een jonge vrouw met een man en een zoontje en hond die toch graag nog een goede moeder en echtgenoot wil zijn, ondanks haar chronische ziekte. Het is niet een boek wat je in 1 adem uitleest, als je zoals ik ook zelf met ME te maken hebt.

 

Als je er iets uit wil leren, dan zul je ook zelfonderzoek moeten doen. 

 

Wat wil ik? Wat kán ik? 

 

Daarin zit een heel groot verschil! En jij laat hierin goed zien dat die mogelijkheden er zijn, als je eerlijk t/o jezelf durft te zijn. Je moet deze ziekte serieus nemen. Ander gaat ME met jou 'aan de haal' en ben je je grip kwijt.

 

 

In het geval dat jij ook chronisch ziek bent: Kijk je nu anders tegen je ziekte aan?

Jazeker doe ik dat! Ik heb dat jarenlang niet gedaan, ik ging ervanuit dat dit wel over zou gaan, als ik maar de juiste therapieën zou volgen en de medicatie zou innemen.

 

En dat heb ik gedaan ruim 10 jaar lang!

 

Het enige wat heeft geholpen, is dat het mijn lichaam door de natuurlijke middelen en dieet geholpen heeft om niet verder af te glijden. Dus mijn immuunsysteem is sterker geworden. Maar echt helemaal beter worden dat gebeurde niet meer, en die conclusie die ik trok, was moeilijk te accepteren. Ik heb dat wel uit jou boek geleerd, maar ook hoe je ermee om kan gaan.

 

En ook dat is vernieuwend voor mij!

 

 

Zou je na het lezen van de tips, sommige dingen anders toepassen in je leven dan voorheen?

Het loslaten, in de ruimere zin van het woord.

 

Wat ik nu aan het toepassen ben is dat het mentale gedeelte net zo belangrijk is. Je mindset veranderen. Kijk eens op een andere manier naar je ziekte.

 

Wees eerlijk t/o jezelf, en durf jezelf een heleboel vragen stellen.... maar dat is iets persoonlijks. Degene die naast je staan willen jou zéker helpen, maar dan moeten ze wel van jou weten waarmee. Die hobbel zul je zelf moeten nemen. Maar stap voor stap.

 

Vandaar dat ik hiervoor geantwoord heb, dat het niet een boek is om in 1 adem uit te lezen, het vergt ook zelfonderzoek, en uitproberen wat bij jou en jouw omstandigheden past, omdat ME er ook in allerlei gradaties zijn. Sommigen hebben geen keuze, en dat vind ik heel erg."

 

 

- einde interview - 

 

Marian

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0