· 

Liefde gaat door de maag

Zoals bij elke ziekte wordt ook bij ME veel gespeculeerd over wat het juiste dieet zou zijn. Je zou dan zelfs kunnen genezen wanneer je de juiste voeding tot je neemt. Ik was best gefascineerd over dit onderwerp vanwege mijn overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen en ik heb dan ook behoorlijk wat theorieën losgelaten op mijn lijf. 

Ben ik genezen? nee.

Ben ik genezen van het steeds weer opnieuw willen uitproberen van een dieet? Ja.

 

De kunst van het weglaten

De conclusie waar ik tot ben gekomen is dat je zelf tot heel veel kennis beschikt en ik in staat ben om zelf haarfijn aan te voelen wat mijn lichaam wel of niet kan verdragen. Ik moet daardoor uitkijken met melkproducten. 15 jaar geleden, toen mijn ziekte zich openbaarde, was dat 1 van de eerste dingen die ik uitprobeerde qua dieet. Ik had veel last van mijn darmen en het weglaten van zuivelproducten is dan een logische stap om uit te proberen. Aangezien mijn lichaam daar zo positief op reageerde en ik direct geen last meer had van mijn darmen, is dat iets waar ik mee door ben gegaan. 

 

Zuivel

De melkvetten kan ik goed verdragen, dus ik gebruik wel boter en als ik af en toe slagroom wil nuttigen dan kan dat ook. Zolang het maar af en toe is en met mate. In de plaats van melk gebruik ik standaard rijstemelk of soms havermelk. Geen soja producten, daar kan ik ook niet goed tegen. Jammer, aangezien ik ook niet veel vlees eet en de vleesvervangers vaak voornamelijk uit soja bestaan. 

 

Suikervrij & Koolhydraatarm

Een volledig suiker vrij of koolhydraatarm dieet hebben mijn lijf geen goed gedaan en ik voelde gewoon dat ik na een tijdje toch van alles tekort kwam in plaats van dat ik eraan gewend zou zijn en na een aantal weken de voordelen van dat weglaten zou moeten gaan merken. 

 

Leer je lichaam kennen

Een fijne uitkomst was dat ik na alle uitprobeersels, veel meer inzicht kreeg in de manier waarop mijn lichaam reageerde op welke voedingsmiddelen en ik kon prima invoelen hoeveel ik van wat kon toevoegen in mijn voedingspatroon. Ik kwam erachter op welk moment van de dag ik het beste fruit kon eten, dat variatie een positieve invloed had, ik van een beetje suiker juist goed functioneerde, en dat ik maximaal zoveel brood of aardappelen/zetmelen per dag kon verdragen. 

 

Herken de signalen en geef daaraan toe

Handig is dat ik vaak van binnen een seintje krijg wanneer ik een tekort ergens aan heb, dan geef ik gehoor daaraan en vervolgens heeft dat een positief effect. Ik kan bijvoorbeeld ineens zin hebben in broccoli en dan zou ik zo in mijn eentje een pond opeten. Vaak maak ik ook een groentesoep of groentemaaltijd van allerlei verschillende soorten. 

 

Ontbijt

Als ontbijt beslis ik iedere morgen altijd op het moment zelf wat ik ga eten. Mijn lijf geeft prima aan of ik het beste havermout, brood of fruit kan eten. Verder experimenteer ik graag in de keuken dus ik kom altijd tot nieuwe ontdekkingen. Zo maakte ik laatst de meest overheerlijke vegetarische lasagne "per ongeluk." Deze is nu favoriet binnen ons gezin. Of ik pas een ander gerecht aan, helemaal naar mijn smaak en daar kan ik dan zo van genieten!

 

Evolutie van je lichaam
Naarmate we ouder worden verandert het lichaam uiteraard ook mee. En daarmee ook je smaak en behoeften. Ik beweeg daarom altijd mee in de flow. Want misschien kan ik op dit moment iets niet verdragen wat ik altijd wel prima heb kunnen eten, daar pas ik dan vervolgens mijn eetpatroon op aan.

 

Aangename ontdekking

Laatst heb ik toevallig ontdekt tijdens een paar dagen bij familie logeren en mee wilde gaan in hun ritme, dat ik veel beter functioneer door in de ochtend lang te wachten met ontbijten. Wanneer ik om 11u groot ontbijt, meestal met een "aangeklede" havermout, heb ik heel de middag geen pieken en dalen in mijn suikerspiegel, geen hongergevoel, maar wel zin in nog wat fruit en een cracker 's middags. Daar waar ik voorheen vaker kleine beetjes at, maar daardoor ook constant met eten bezig was. En ik kan dus, wanneer ik 3 uur wacht met ontbijten, die uren veel gemakkelijker zonder eten, dan dat ik dat in de middag kon. En daarom voelt dat op dit moment heel prettig en blijf ik hier even op gedijen, waarin ik ongetwijfeld tussendoor weer het en en ander wijzig. Maar ik zou het anderen wel aanraden eens te proberen. In de ochtend drink ik dan wel 3 bekers thee of (cafeïne vrije) koffie. 

 

Liefde gaat door de maag

Waar ik nog het beste op functioneer is, van alles intens genieten, dus ook van eten. Wanneer ik merk dat mijn lichaam iets niet goed verdraagt dan bedenk ik een alternatief, maar wat mensen vaak vergeten is dat het plezier en genieten van eten een groter positief effect kan hebben op je gestel dan wat je in eerste instantie denkt. Het is die mooie balans tussen lichaam en geest, die op dat moment gevoed wordt. Niet zo gek bedacht dus; dat spreekwoord dat liefde door de maag gaat.

 

Passie voor patisserie

Ik maak graag een mix van gezond en lekker eten (dat laatste met mate) gewoon om zo af en toe dat echte intens geniet gevoel te ervaren wat je nou eenmaal soms alleen met "slechte" voedingsmiddelen kan bereiken. Maar in mijn ogen is het zo slecht nog niet als je daarmee je lichaam en geest voedt. Dan kan je nog zo strikt alleen maar gezond eten, wat ongetwijfeld een super positieve invloed heeft op je gezondheid, maar zo af een toe een keertje jezelf verwennen met patisserie zoals die bedoeld is, daar kan toch geen alternatief tegen op?

 

Fanatieke hobby bakster
Ik ben een fanatieke hobby bakster en heb (al zeg ik het zelf) een goede neus voor het verfijnen van "gezond" lekkers en wanneer ik een gezonde snack maakte dan was het ook zeker lekker en voldoende als alternatief! Een hele goede vervanging dus en ik zal mijn bevindingen en recepten dan ook met jullie gaan delen in de toekomst, maar de echte euforie zit hem voor mij in bijvoorbeeld deze cupcake... Het recept welke ik zelf heb geperfectioneerd is precies juist en luchtig zonder kruimel zoals een cupcake in mijn ogen hoort te zijn. En de zijdezachte creme bovenop is goddelijk lekker... 

Dat gevoel wil ik niet missen in mijn leven en zo heel heel heel af en toe ervaren. 

 

Waar word jij blij van?

Dus doe wat voor jou goed voelt en waar jij, maar ook je lichaam en geest blij van wordt, dan zit je nooit mis. Want eten is om van te genieten, aangezien liefde nog altijd door de maag gaat en liefde is wat ik jou gun... 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0