Een heerlijk en gezond hoofdgerecht. Super lekker zijn deze bolcourgettes gevuld met bloemkoolrijst, op een bedje van zoete aardappelpuree.
Dit recept duurt wat langer om te maken dus alleen interessant wanneer je je goed genoeg voelt maar dit recept leent zich er ook voor om in stappen te maken!
Bijvoorbeeld:
Stap 1: het uithollen van de bolcourgettes
Stap 2: het maken van de bloemkoolrijst en snijden van de groentes
Stap 3: het maken van de saus.
Stap 4: het bakken van de groentes en alles mengen.
Stap 5: courgettes vullen en bakken.
Hie zou je dus gerust vanaf dag 1 mee kunnen beginnen, alles gekoeld bewaren en op dag 3 de oven in.
Kook je met ME mee?
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten:
Voor de gevulde courgette:
400 gr bloemkoolrijst (kant en klaar of zelf maken: Stukjes bloemkool kort malen in keukenmachine, bekijk mijn video over bloemkoolrijst maken om te zien hoe je het kan maken)
4 bolcourgettes (of normale courgettes), in de lengte gehalveerd
250 gr champignons, in kwartjes gesneden
150 gr kipfilet in blokjes (of vegetarische kipstukjes)
200 ml (haver)room
100 ml bouillon
1 el roomboter (of bv kokosolie)
1 el bloem
2 el olijfolie
Zout en peper
Kerriepoeder
Knoflookpoeder
30 gram pijnboompitten
Bereidingswijze:
1. Zet de oven aan op 200 graden.
2. Was de bolcourgettes, snijd er kapjes af en hol de courgettes uit met een lepel. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en zet apart. Snijd van de onderkant van de bolcourgettes een dun plakje zodat deze rechtop op de bakplaat kan blijven staan.
3. Smelt in een steelpannetje de roomboter en voeg de el bloem toe. Roer goed door en voeg scheutje voor scheutje de room toe en blijf roeren om klontjes te voorkomen. Vul aan met de 100 ml bouillon en warm nog even door. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
4. Bak de kipfiletblokjes in een wok of hapjespan met wat olie goudbruin. Schep eruit en zet apart.
5. Verwarm de rest van de olie en roerbak de champignons voor een paar minuten. Voeg nu de bloemkoolrijst toe en blijf 4 minuten regelmatig omscheppen op middelhoog vuur.
6. Roerbak het vruchtvlees van de courgette mee tot al het vocht is verdampt. Breng het geheel op smaak met de zout en peper, kerrie- en knoflookpoeder.
7. Voeg nu de gebakken kipstukjes en de romige saus toe en warm het geheel nog even door.
8. Vul de uitgeholde courgettes met het romige mengsel en leg de kapjes er bovenop. Zet de courgettes op de met bakpapier bekleedde bakplaat in de oven voor 30 minuten.
9. Maak het bord leuk op door te beginnen met 1 à 2 opscheplepels puree, uitgesmeerd in de vorm van een rondje en plaats hier de gevulde courgettes op. Strooi aan de rand van het bord nog wat (geroosterde) pijnboompitten.
Ingrediënten voor de Zoete aardappelpuree:
300 gr aardappelen
300 gr zoete aardappelen
1 ei
1 eetlepel roomboter
1 bouillonblokje
Bereidingswijze:
1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen in een pan, voeg een bouillonblokje toe en vul met water. Laat de aardappels net niet onder staan en kook ze gaar. Vang het kookvocht op en zet apart.
2. Stamp de aardappelen en voeg de roomboter toe, stamp nogmaals en voeg het ei toe en roer vlug door. Voeg scheutje voor scheutje wat van het vocht toe en roer telkens door totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.
NB: Bewaar de rest van het kookvocht voor de gevulde courgettes!
Bekijk de video om te zien hoe je deze heerlijke gevulde
bolcourgettes maakt!