· 

Het vermogen om te kunnen genieten

Hoe kan ik de kracht van genieten ontdekken en aanwakkeren in mezelf en daarna steeds sterker maken? En welke inspiratiebronnen helpen mij daarbij? Dit was een vraag in de reacties onder mijn vlog "Dankbaarheid, liefde en eenvoud" *  op mijn youtube kanaal mezelf zijn. Onlangs plaatste ik een nieuwe vlog met deze vraag als thema, maar tijdens schrijven kom ik vaak weer tot andere inzichten die wellicht ook heel interessant of inspirerend kunnen zijn. Vandaar deze blog over het vermogen om te kunnen genieten.

 

Ruimte vrij

Dit ontstaat bij mij op de allereerste plek door de ruimte die vrijkomt nadat de acceptatie heeft plaatsgevonden. Pas dan heb je extra vermogen om werkelijk te kunnen genieten van iets kleins, zonder dat daar weer een verwachting aan vast hangt. 

 

Het streven loslaten

Als je alleen maar verder en verder wil dan kan je onmogelijk in het nu zijn. Nooit volledig aangezien je dan altijd op zoek bent naar iets beters of mooiers of perfecters. 

Hoe zou het zijn als je dat verwachtingspatroon loslaat en je de dag laat brengen wat hij brengt?Daardoor ben ik helemaal open en ontvankelijk voor welk moment zich dan ook aanbiedt om van te mogen genieten. 

 

Genieten afdwingen

Als ik een moment zou plannen, waar ik eventueel van kan genieten dan gebeurt dat niet perse en nooit zo puur. Aangezien het moment gesitueerd is. Maar doordat ik het moment laat aandienen zorgt het verrassings effect en mijn openheid ervoor dat ik direct alle blije gevoelens kan laten passeren. 

 

Focus verschuiven

Het komt ook juist door het besef dat ik met hele andere dingen bezig ben dan een gezond persoon waarbij in principe alles mogelijk is. De focus kan bij mij niet liggen op avontuur of prestaties of allerlei sociale activiteiten die eventueel ook nog eens vastgelegd en gedeeld moeten worden. Door dat allemaal bij de ander te laten en het te laten zijn zoals het is kan ik me richten tot de kern. En is mijn hoogtepunt het genieten van mijn hond haar gesnurk, of een kip die uit mijn hand eet of een bloem die in de bloei staat of het zachte voelen van een dekentje om me heen als ik het koud heb of de warmte ervaren van een kruik, de glimlach van mijn kind of koffie drinken met mijn man. 

 

Drukke agenda

Veel van deze dingen kunnen zowel een gewoonte als een hoogtepunt van de dag zijn, waardoor ik daar wellicht meer van geniet dan iemand die het misschien niet eens opmerkt of geen tijd voor heeft vanwege een drukke agenda. Ik merk dan bij sommige vrienden dat de focus alleen maar ligt op wat iemand voor leuks gedaan heeft in het weekend alsof het een wedstrijd is wie het leukste weekend heeft gehad. Qua beleving zou het zomaar kunnen zijn dat ik meer intens geluk heb ervaren door het kijken naar een bloem dan een ander die uit eten zijn geweest en bioscoop, of lekker de stad in of een feest of borrel. Dus ik vergeet dat en focus me alleen op mijn kleine, maar grote wereld...

 

Jaloezie of gezegend voelen

Het gaat ook om de kijk hierop en je gevoel. Ik kan denken dat mijn leven niets voorstelt want kijk eens wat die of die persoon meemaakt. Of ik kan vlinders in mijn buik voelen door het genieten van al die kleine dingen waardoor ik tot het besef kom: wat ben ik rijk en gezegend om dit vermogen in mij te hebben om zo iets kleins zo groot te maken qua gevoel. 

En dat besef maakt mij zielsgelukkig en juist door het leven met dat gevoel stel ik me extra open te kunnen blijven genieten van al dat moois. Al komt het iedere dag weer terug. Iedere dag is een nieuwe dag met een nieuw gevoel van beleving en ervaring. 

 

Het zijn de kleine dingen

Mijn ziel wordt geraakt door kleine dingen. Zo zet ik vaak muziek op, afgestemd op mijn stemming en ook daar duik ik dan helemaal in. Ik laat me meevoeren in de emotie die het oproept en daardoor ben ik vaak kwetsbaar en geëmotioneerd door muziek. Dat laat ik juist gebeuren en doorleef het helemaal. Tot het klaar is. Daarna voel ik me weer veel meer bevrijd. Ik kan er ook voor kiezen bepaalde muziek niet op te zetten zodat ik niet hoef te huilen, maar de tranen zijn niet altijd van verdriet. Het zijn de tranen die ontstaan vanuit de liefdes energie. En dat is een hele krachtige bijzondere energie om in te vertoeven. Muziek of meditatie helpt mij daarbij. En de rest van de dag zit ik dan lekker in die energie. 

 

Liefdesenergie oproepen

Een voorbeeld van een van de vele liedjes die ik graag op zet is "Sedalia" van TOL&TOL. En dan flink hard of via de hoofdtelefoon. Het komt dan gewoon meer binnen. Dit lied heeft een prachtige opbouw qua instrumenten, dat komt zo recht in mijn hart binnen. Daarnaast heeft dit liedje een emotionele waarde bij mij. Mijn opa en oma draaide deze cd vaak en waren helemaal weg hiervan. Ze zijn allebei overleden en vandaar dat het direct een gevoelige snaar raakt, juist ook op de liefdesenergie. Een mix van een lach, een traan en geluk. Wanneer ik deze emoties door elkaar heen heb doorleefd, voel ik me daarna weer neutraal, even een reset ;)

 

Matt Kahn

Wanneer ik wil groeien, ontdekken of leren, kijk ik graag naar een YouTube video van Matt Kahn. Het was even wennen in het begin, in eerste instantie werkte het op mijn lachspieren toen ik na het krijgen van een tip, naar zijn video keek over jawel: liefdesenergie.  Maar hij heeft het over onderwerpen die ik interessant vind en waar ik van kan leren in mijn communicatie richting anderen en het verwerken van al die verschillende emoties die hierin passeren. Hij brengt het zo mooi in kader en de manier waarop hij een boodschap overbrengt is ontzettend krachtig en werkt door in alle diepere lagen. Waardoor de kennis als het ware wordt geintegreerd en ik er direct profijt van heb deze nieuwe kijk, toe te passen in mijn directe omgeving. Het zijn engelstalige video's dat wel. Ik begrijp daarom niet alles exact zoals hij het bedoelt, maar het fijne is dat de boodschap uiteindelijk toch overkomt vanwege de herhaling die hij in zijn video gebruikt. Telkens met andere woorden. Dit werkt achteraf gezien heel krachtig, omdat ik er daardoor juist echt iets mee kan. En dan ben ik hem in gedachten erg dankbaar.

Dit is een link naar zijn youtube kanaal: https://www.youtube.com/user/JulieMuse

 

 

Tot slot

Of je nu op bed ligt en veel pijn hebt, of wellicht een goede dag. Kijk naar wat jij vandaag kan doen om te genieten van al het kleine groots om je heen. Is dat een vogel die je volgt vanuit het raam? Is dat het voelen van de kruik die je verwarmt? Of is dat huilen met een glimlach door het horen van een prachtig lied? Maak deze bijzondere belevingen groots en je hebt alle instrumenten om dit leven intens te mogen ervaren...

 

* Link naar de video: https://www.youtube.com/watch?v=2uJlbrC70Sw

Reactie schrijven

Commentaren: 0