· 

Evenwicht

Niet buiten je grenzen gaan, hoe weet je dat en hoe doe je dat? Dat is een vraag die mij al jaren bezig houd. 

 

Zelf leer ik nog elke dag om zo goed mogelijk met mijn klachten om te gaan. Hoe blijf ik in balans? Je weet wel wanneer je over je grens bent gegaan, maar pas als het te laat is. HUH.... wanneer was dat dan? Vorige keer kon ik dat toch nog wel? En dat is dan weer de moeilijkheid, omdat je nooit elke dag dezelfde dosis energie blijkt te bezitten.

 

Ik heb een documentaire op Netflix over ME gezien die dit goed uitlegd: zolang je in je veilig zone blijft kan je lichaam het allemaal net aan. Kom je buiten die zone dan begeef je je op gevaarlijk terrein. En krijg je te maken met een crash. Je stort dan de komende tijd in.

 

 

"Soms lijkt het alsof je oneindig veel energie hebt, en dat voelt dan zo vertrouwd"

 

 

Maar ja??? wat is jou veilige zone dan?

Waarschijnlijk is daar nooit een antwoord op te geven. 

 

De ene dag is de andere niet, soms lijkt het alsof je oneindig veel energie hebt, en dat voelt dan zo vertrouwd, dus let je niet op je veilige zone. Ikzelf heb heel vaak gedacht dat ik nu eindelijk beter aan het worden was, totdat....  de crash weer kwam, en soms was dat pas na een paar dagen, dat maakt het moeilijker om te achterhalen waarom dit gebeurde. Ook voor je omgeving is dat  verwarrend. Ik las op een site dit:

 

"U gaat door met uw activiteiten tot het niet meer gaat en dan stort u in. U rust nu uit en gaat daarna meteen weer aan de slag tot u niet meer kunt. Voor elke volgende activiteit heeft u steeds minder energie. 

 

Als u regelmatig over uw grenzen gaat, neemt uw energie steeds verder af. Als u regelmatig over uw grenzen gaat, volgt er steeds een crash. Ga dus niet door met een bijna lege accu. Als u niets met de signalen doet en gewoon doorgaat, raakt de accu steeds leger en stapelen de signalen zich op. Bovendien kost het opladen van een lege accu veel meer energie en tijd dan het opladen van een accu waar nog wat inzit. U zult dan dus langer vasthouden van vermoeidheid, verminderde concentratie of het niet goed kunnen opnemen en verwerken van informatie. Zorg dus dat u op uw grenzen let en altijd wat mentale rust en energie overhoudt. 

 

De hoeveelheid energie kunt u niet trainen, maar u kunt wel anders omgaan met uw verminderde energie. Als u eerder rust neemt en uw activiteiten beter over de dag verdeelt, komt u in een rustiger vaarwater. In dat rustige vaarwater kunt u meer aan, en gaat u niet meer zo snel over uw grenzen heen. Maar het kost tijd om dit te leren. Het is een proces met vallen en opstaan."

 

De les die ik hiervan heb geleerd is dat je dat inderdaad met vallen en opstaan zal moeten leren. En ja ik heb dit moeten leren. Ik zal in het vervolg 'mijn eigen manager' over mijn  gezondheid en mijn energie moeten zijn. 

 

En beperkingen zullen er altijd blijven.  Dan komt er weer acceptatie om de hoek kijken, en is de cirkel weer rond. Maar nu met veel meer wijze lessen die ik heb geleerd.

 

 

Marian

Reactie schrijven

Commentaren: 0