· 

Een zomer met ME/Lyme

Al is de Lymebacterie goed onder controle, en weet ik mijn grens met ME, toch gaat het vaak in de zomermaanden wel eens mis.

 

Natuurlijk wil ik als eerste even vermelden dat het bij mij om de mildere vorm van ME en Lyme gaat. Ik besef heel goed dat ernstige ME of Lyme patiënten zouden wensen dat ze meer in de zomermaanden konden doen.

 

Maar mijn blogjes beschrijf ik vanuit mijn eigen situatie.

 

 

"Ik zie in mijn fantasie me weer als een gezonde vrouw die met volle teugen van een dagje weg geniet"

 

 

Wij hebben een tuin en die heeft onderhoud nodig, maar dat geeft erg veel plezier en voldoening, ook weer alles wat ik nu beschrijf doe ik in heel beperkte mate. Ook wil ik graag eens met mijn man op een rustig terras zitten nu het weer kan. Een kleine wandeling maken een mini-fietstochtje of familie bezoeken. Heerlijke bezigheden die in de zomer kunnen.

Even niet denken aan mijn beperkingen maar aan de mogelijkheden. Bij mij is het zo dat mijn brein me dan laat denken dat ik dit makkelijk ook kán. Ik beschik ook over een fantasievolle geest die me nog wel eens in de weg zit. Ik zie in mijn fantasie me weer als een gezonde vrouw die met volle teugen van een dagje weg geniet. Net zoals ik deed voordat ik ziek werd.

 

Soms lukt me dat ook, de nasleep daar denk ik dan maar niet aan, maar soms lukt het gewoon ook helemaal niet! Vaak merk ik het al in de auto als we onderweg zijn. Maar het liefst verstop ik dat gevoel. Verder dan het terras kom ik niet en de leuke winkeltjes bezoeken die ik in gedachten had lukt al helemaal niet.

Mijn batterijtje was op zo'n ochtend maar voor 30 % vol, al had ik dat niet door, en liep dus al heel snel leeg.

Tja, dat zijn de onzichtbare gevolgen die ik dan maar voor lief moet nemen, en wat me eigenlijk vaker in de zomer overkomt.

In de wintermaanden als ik veel thuis ben, luister ik veel beter naar mijn lichaam. En in de zomermaanden negeer ik vaak dat stemmetje, en gaat mijn eigen IK, mijn eigenlijke karakter de boventoon voeren.

 

 

"Op een foto ziet ook niemand dat ik na zo’n activiteit totaal uitgeput was"

 

 

Toch heeft dit ook voordelen, want al de mooie herinneringen zijn op mentaal gebied heel goed voor me. Het brengt weer een beetje balans in mijn leven als chronisch zieke. De fijne herinneringen aan een mooie zomer waar ik meer kon doen en meer heb kunnen genieten van het buitenleven, de zon, de zee en de frisse lucht, daar kan ik in de winterperiode op teren.

 

Ik maak een fotoboek van alle fijne momenten en kijk er met een glimlach op terug. En op een foto ziet ook niemand dat ik na zo’n activiteit, totaal uitgeput was. Gelukkig weet ik dit alleen. 

 

 

Marian

(zomer 2021)

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0