Documentaire UNREST op Netflix

Filmmaakster Jennifer Brea heeft ME sinds 2012 en maakte samen met haar man een zeer heftige documentaire over ME. Deze vrouw heeft het wel hele erge vorm van ME. Hoewel het (naar wat ik denk) als je jong bent gauw te ver over je grenzen heengaat. Soms door je persoonlijkheid en je niet wilt laten kennen, of negeren van signalen. Dan kom je steeds in een slechtere fase terecht. En of je er dan nog weer bovenop kan komen? Ik heb zo mijn bedenkingen.

 

Ik heb er een fragment uitgehaald en letterlijk overgeschreven wat ze heeft gezegd tijdens haar overdenkingen. Iets wat mij heel er trof, omdat het precies beschrijft wat er gebeurt met ME-patiënten of sowieso met onzichtbare chronisch zieken. 

Wat mij het meeste trof tijdens het kijken is dat zij zegt tijdens één van haar overdenkingen, dat ze voelt te verdwijnen uit haar eigen leven.

 

Hoe herkenbaar. 

 

Ze zegt letterlijk:

"Het leven dat je had, is niet meer. Je verdwijnt niet alleen uit je eigen leven, maar ook uit dat van anderen. Je bent niet bij het huwelijk van een vriend of andere sociale gebeurtenissen. Je bent moeder, partner, vriendin, maar kunt de rol die daarbij hoort niet meer naar behoren vervullen. Je verdwijnt ‘zomaar’ uit je eigen leven. Waarom kan iemand met ME soms normaal functioneren, om vervolgens dagenlang uitgeput in bed te moeten doorbrengen? En dan het gevoel hebben dat je een batterij hebt die maar voor 10% werkt?

En als we dan zo'n crash meemaken verdwijnen we, zodat je ons nooit op ons ergste moment ziet. Ziekte en dood jagen mij geen angst aan, wat mij beangstigd is het idee dat je kan verdwijnen omdat iemand het verkeerde verhaal over je vertelt.

En ik heb het gevoel dat dit is wat er gebeurt met ME-patiënten die noodgedwongen een teruggetrokken leven leiden. Er zoekt niemand naar ze omdat niemand weet dat ze vermist zijn!"

 

Een trieste constatering, maar helaas de realiteit! Ik vind dit al zoveel zeggend dat ik er niets meer aan toe voeg...

 

 

Marian. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Ria Platenburg (zaterdag, 16 mei 2020 08:10)

  Jeetje, wat een verhaal! Volgens mij heb ik die documentaire al eens gezien op aanraden van Monique maar ik geloof dat ik nog eens moet kijken! Deze woorden zijn me tenminste niet bijgebleven!
  Wat een duidelijke verwoording van een beleving van een zware periode!
  Dankjewel weer voor deze aanrader!
  Groetjes Ria