· 

De 2de hands auto

Een betere vergelijking met deze 2e hands auto is er niet:

Dit ben ik....... ;-)

 

Als je een 2e hands auto wil kopen, let je op een paar belangrijke dingen:

Bouwjaar - Prijs - Buitenkant -  en hoe is de technische staat?

 

 

De auto is gevonden! Goed bouwjaar, goede prijs, mooie buitenkant, maar verder? Is hij wel technisch in orde?

Op het eerste gezicht lijkt deze auto prima te zijn onderhouden, misschien zitten er wat kleine krasjes hier en daar op maar daar kijk je doorheen.  Zou je een tijdje met deze auto rijden dan zou je merken dat er toch het één en ander aan mankeert.

 

HET BLIJKT EEN OUDE RAMMELBAK TE ZIJN!

Deze rammelbak heeft n.l. veel onzichtbare gebreken:

* Een haperende startmotor

* Er moet een sleepkabel aan te te pas komen

* Een veel te kleine benzinetank

* Een toerenteller die niet goed werkt

* De sloten van de achterdeuren zijn kapot, kunnen niet open

Waarom deze vergelijking? Mijn jarenlange strijd tegen de ziekte van Lyme die over is gegaan in ME, heeft me tot deze conclusie gebracht. 

 

DE HAPERENDE STARTMOTOR

Ik kom in de ochtend slecht op gang, soms heb ik een sleepkabel nodig om me op de plek te brengen waar je met me heen wil. De mensen om mij heen moeten vaak de startkabels gebruiken om toch de deur uit te kunnen komen. Soms moet iemand het zelfs overnemen omdat het me helemaal niet lukt.

 

MIJN BENZINETANK IS VEEL TE KLEIN

Dit betekent dat de afstanden of meerdere activiteiten op een dag niet haalbaar zijn. Ik moet op een volgende stop weer bijtanken.

 

DE TOERENTELLER DIE NIET GOED WERKT

Dit vergelijk ik met een vaak wazig hoofd, omdat ik vaak aan een verhaal begin die een open einde heeft omdat ik de woorden niet meer kan vinden en daardoor het hele verhaal niet meer kan afmaken. Men noemt dit hersenmist of brainfog. Dit wazige hoofd heb ik aan het begin van de ochtend en in het begin van de avond doet het hoofd het helemaal niet  meer. Daardoor werkt mijn toerenteller ook slecht omdat het moeilijk in te schatten is waar mijn grens ligt qua belasting. Soms lukt het heel goed en overschat ik mezelf, en daar kom ik op een vervelende manier achter, meestal een dag of een paar dagen daarna. Dan werkt mijn motor helemaal niet meer, en staat de auto stil.

 

DE SLOTEN ZIJN KAPOT, DE ACHTERDEUREN KUNNEN NIET MEER OPEN

Dit is heel lastig want er kunnen geen mensen worden meegenomen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat ik onder de mensen kan zijn. Omdat harde stemmen en tegelijk gesprekken, lawaai en andere prikkels voortkomen uit de geknakte antenne. Daardoor komen geluiden en prikkels heel sterk en hard binnen, en ben ik niet in staat om die geluiden te filteren.

Meer dan 2 personen tegelijk op visite zorgen ervoor dat deze signalen verstoord raken, en moet ik vaak afspraken afzeggen.

Door al deze gebreken kan mijn man gelukkig heen kijken. ;-)

 

En ik hoop dat hij geen oude rammelbak ziet maar een mooie OLDTIMER!

 

 

Marian

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Ria Platenburg (maandag, 10 februari 2020 09:59)

  Wat een fascinerende blog heb je geschreven! Het lijkt wel of jullie, jij en Monique, niet alleen de ziekte met alle ellende die daarbij hoort hebben “gekregen” maar daarbij een gave en dat is het schrijven! Elke keer weer fijn om jullie verhalen te lezen en dan fijn in de zin van benieuwd naar een nieuwe beleving van jullie ziekte!
  Ik ken je niet Marian maar als je net zo’n kanjer bent als ons Monique dan denk ik dat ik je al aardig heb leren kennen!
  Tot de volgende keer.
  Lieve groet Ria

 • #2

  M. Bijl (maandag, 10 februari 2020 10:50)

  Hahaha :-) ja soms is er ineens inspiratie, en pas ik iets wat ik ooit ergens heb gelezen een beetje aan aan mijn eigen situatie. Maar inderdaad schrijven en ME gaat heel goed samen.
  Je hebt geen keuze in de ziekte die je krijgt, maar gelukkig wel de keuze hoe je ermee om kan gaan. En ik denk dat Monique en ik elkaar hierin ook steunen en motiveren, en natuurlijk ook andere ME patiënten.
  Er zijn slechte dagen maar gelukkig gaan deze weer voorbij. Dat te weten houden ons denk ik op de been.
  Dank je wel hoor, voor je leuke en aanmoedigende reacties elke keer.

  Marian