· 

Mijn Boodschappen & Budget plan! - MET GRATIS STENCILS! :)

Wie wil er nou geen geld overhouden???

Manieren om geld te (be)sparen ervaar ik als een van mijn grootste hobby's. Wij zullen niet een van de weinigen zijn die vaak met financiële tegenslagen te maken kregen.

Een hele uitdaging dus om dan nog je hoofd boven water te houden en dan nog het liefst zonder het gevoel te hebben veel te moeten "laten." 

 

En laat dat nou nét de ideale uitdaging zijn die je gemakkelijk vanuit je bed kunt aangaan. Gehele constructies en nader uit te voeren plannen bedacht ik door middel van mijn fantasie erop los te laten. En op het moment dat mijn energie weer voldoende voorradig was kon ik mijn idee eindelijk tot uitvoering brengen. Daar verheugde ik me dan enorm op!

 

 

"Ik heb in het verleden wel 100 verschillende budgetplannen bedacht!"

 

 

Al zolang ik met mijn man samenwoon heb ik een buitengewone interesse in het bedenken van financiële oplossingen en manieren om met geld om te gaan. Niet alleen een nuttige bezigheidstherapie, het bracht ook nog eens perspectief voor de toekomst waardoor we konden blijven dromen van onze wensen.

 

Het kan goed zijn dat ik in de afgelopen 15 jaar wel 100 verschillende plannen heb bedacht. Dat komt doordat onze financiële situatie om de haverklap veranderde, maar ook doordat ik mezelf wilde blijven uitdagen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. 

 

Er veranderde iets op het moment dat wij als gezin genoodzaakt waren grote veranderingen aan te brengen qua budget en tevens op dat moment allebei lichamelijk niet in staat de hoognodige boodschappen te kunnen doen of te koken waardoor de situatie nogal dreigend werd. Het was dus heel belangrijk dat wij zowel op het gebied van financiën als bevoorrading & consumptie een systeem konden hanteren welke uitermate effectief zou zijn om onszelf (spreekwoordelijk dan ;) staande te houden.

 

Ik was zeer gemotiveerd dit op te lossen en het voelde heel nuttig hiermee bezig te zijn aangezien ik lichamelijk niet zoveel kon. Het was nogal wat speurwerk in mijn hersenen, wat vertraagd werd door de grillen van ME maar de ervaring die alle eerder bedachte constructies met zich meebrachten dienden als prima basis.

 

 

"Dit plan is zowel ideaal voor mensen met een beperking als zonder"

 

 

Toen brak het moment aan dat ik de ídeale oplossing had gevonden! Als bonus kon ik ook nog eens gehoor geven aan onze behoefte om levensmiddelen op voorraad te hebben. 

Dat vinden we gewoon leuk. Buiten het feit dat het handig is.

 

 

"Het grote boodschappen + budgetplan"

Ik ga je zo dadelijk mijn visie vertellen over zo ideaal mogelijk budgetteren maar eerst even op een rijtje welke voordelen dit plan met zich mee brengt:

 • Groot overzicht uitgaven
 • Inzicht over welke spullen je echt nodig hebt
 • Altijd een maaltijd voorradig
 • Veel geld besparen op boodschappen
 • Meer waar voor je geld
 • Geen paniek wanneer je niet in staat bent om boodschappen te doen
 • Standaard wekelijkse boodschappen niet nodig
 • Wekelijks een nieuwe uitdaging (ook wanneer je beperkingen hebt)
 • Dagelijks opnieuw het gevoel "nuttig" bezig te zijn 
 • Boodschappen als cadeautjes te kunnen ervaren

 

"Scroll verder naar beneden voor -FREE TEMPLATES- Boodschappenplan en Budgetteren"

 

 

Het leuke van dit plan is dat het voor iedereen haalbaar is.

Óók en misschien wel juíst voor mensen die een beperking hebben.

 

Voor degenen die wel toe zijn aan een leuke nieuwe uitdaging en het leuk vinden om geld over te houden lees dan deze blog verder en laat je inspireren! Wellicht krijg je zin om deze techniek ook eens uit te proberen en te ontdekken of dit, eventueel met je eigen aanpassingen, ook voor jou (en je gezin) zou kunnen werken. 

Bovendien heb ik speciaal voor jou meerdere stencils ontworpen die gratis kunt gebruiken om je eigen plan tot uitvoering te brengen. Gewoon om je extra te enthousiasmeren in de hoop dat je net zoveel plezier en voldoening zal halen uit deze bezigheid als ik. 

 

 

"€2,- per dag klinkt niet persé als heel veel geld"

 

 

Inzicht inkomsten en uitgaven.

Voorheen dacht ik altijd dat mensen om mij heen net zo graag inzicht wilden krijgen in hun inkomsten en uitgavenpatroon als ik. Maar het tegendeel bleek waar. De meesten deden maar wat en hadden geen idee waar hun geld werkelijk naartoe ging. Deze mensen schrikken ook heel erg wanneer ze bijvoorbeeld van een heel jaar gaan uitrekenen aan welke dingen hun geld feitelijk wordt besteed. En komen sommigen tot de conclusie dat ze bijvoorbeeld regelmatig ergens een kop koffie o.i.d. kopen. Onderweg of op hun werk. En dat hier stiekem zomaar eens €10,- tot €15,- per week = €520 tot €780,- per jaar naartoe kan gaan. 

 

Terwijl €2,- per dag niet persé klinkt als heel veel geld. 

En ook al zijn diegenen ook niet achterlijk, niet iedereen heeft direct in de gaten hoe deze bedragen jaarlijks kunnen oplopen. En de vraag is uiteindelijk of je wel werkelijk bereid bent om je geld aan dit soort dingen uit te geven. 

En zo niet, welk bedrag vind je dan wel acceptabel? Budgetteer dit door via het jaarlijks gewenste bedrag uit te rekenen hoeveel je per week overhoudt voor dit doel. 

 

 

"Sommige mensen vinden het prettig om dagelijks naar de supermarkt te gaan"

 

 

Zo is er ook een groot verschil in de manier waarop mensen geld uitgeven aan boodschappen. Je kan er bewust voor kiezen om dagelijks naar de supermarkt te gaan om verscheidene redenen nl: geen grote voorraad in de (koel)kast te willen hebben, gebruik maken van de korting die wordt gegeven op artikelen die aan de datum zijn of geen zin/vermogen hebben vooraf in te schatten wat je die week wilt eten en dus per dag willen bepalen wat er op het menu staat. 

 

Wanneer je deze gewoonte uitvoert met een strict budget dan is daar helemaal niets mis mee gericht op het doel geld te willen besparen. Maar wanneer je denkt dat je op deze manier maar weinig geld uitgeeft door telkens maar een beetje te besteden, kan je er alsnog van schrikken wanneer je ziet hoe snel deze kleine bedragen hoog kunnen oplopen per week!

Hiervoor geldt weer hetzelfde: Gemiddeld €17,- per dag lijkt niet veel maar komt wekelijks neer op: €119,- ! En is dat eigenlijk wel het wenselijke bedrag dat je zou willen uitgeven aan boodschappen?

 

Wekelijks te besteden geld aan boodschappen

Via de constructie die ik aanreik bepaal je eerst welk bedrag jij (meer dan) voldoende vindt om wekelijks uit te geven aan boodschappen. Even ter voorbeeld:

In de tijden van crisis hebben wij dit bedrag vastgezet op €70,- voor ons gezin bestaande uit 3 personen. Met dit budget konden we gezond, lekker en veelzijdig eten en zelfs enkele A-merk producten kopen.

Eventueel zou je een budget van €25 per volwassen persoon per week kunnen hanteren en €20 per kind per week wanneer je wilt besparen.

En bijvoorbeeld €35-40 per volwassene - en €25-30 per kind per week wanneer je meer wilt of hebt te besteden. 

 

 

"Het liefst zou ik ons boodschappenbudget op €100,- per week zetten"

 

 

Wanneer onze financiële situatie stabiel is stel ik het budget voor boodschappen het liefst in op €100,-. Op die manier kan ik het plan tot in de puntjes doorvoeren en gebruik maken van alle interessante aanbiedingen. Staat ons budget bedrag op €70,- dan maak ik hieruit een selectie. Meer dan €100,- per week zou ik echter nooit willen uitgeven aan boodschappen, ongeacht het geld wat we te besteden hebben. Want met dit bedrag zijn er zoveel andere dingen mogelijk. 

 

 

Interessant weetje: volgens het schema van nibud.nl waarop je kan zien hoeveel een gemiddeld persoon minimaal aan voeding zou besteden zitten we met €100,- per week voor ons gezin nog nèt onder de minimale grens terwijl ik vond dat €100,- een redelijk hoog bedrag zou zijn. Met de €70,- zitten we dus ver onder gemiddelde maar kunnen we met behulp van vriezer en voorraad toch heel gezond en gevarieerd eten.

 

 

Extra te besteden geld

Tijdens het opmaken van de balans en het in kaart brengen van al onze uitgaven in 1 jaar, kwam ik uit op een bedrag van €200, soms €300 per maand die wij aan extra dingen uitgaven. Denk hierbij aan wasmiddelen, drogisterij artikelen, kleding en schoenen (vooral voor ons opgroeiende kind), tuin artikelen, onderhoud spullen (we hebben een oud huis met grote tuin), tweedehands fiets, extra tanks benzine om familie en vrienden te bezoeken die allen ver weg wonen, huishoud artikelen, hobby spullen, postzegels & pakketjes versturen, voedingssupplementen, cadeaus, apotheek, uitjes/eten buiten de deur.

Nu wogen we alle beslissingen altijd al goed af voordat we een uitgaven deden, maar aan de hand van deze conclusie wilde ik de uitgaves in het vervolg meer inperken door naar beneden af te ronden en het bedrag voor dit soort extra dingen dus op €50 per week te zetten.

 

 

"Het bedrag waarmee wij per week rondkomen vind ik niet extreem hoog"

 

 

Dit lijkt heel veel en ik ben me ervan bewust dat velen dit bedrag bij lange na niet eens kunnen besteden. Maar het kan zomaar zijn dat ook jij (ongemerkt) aan een bedrag van €16,50 (of meer) p.p. per week komt. En als je het vergelijkt met onze situatie (dus met opgroeiend kind(eren) is dit bedrag wellicht voor velen alsnog een uitdaging.

Wij komen nu dus qua leefgeld rond van een bedrag van €39,80 (€23,30 + €16,70) per persoon per week en ik vind dat meer dan genoeg, maar niet extreem hoog. In tijden van nood kwamen we rond van €25 à €30 p.p.

 

Maar ik weet dat dit sowieso haalbaar is en vandaar dit streven waardoor het voor ons een realistisch bedrag is en we niet standaard iedere week te kort komen, maar we tevens onszelf aanmoedigen zoveel mogelijk te sparen. 
Van het spaargeld willen we een buffer maken en grotere spaardoelen realiseren zoals de aanschaf van een hond en grotere aanpassingen aan de tuin.

 

Benzine

Iedere week begroot ik €25,- voor benzine, ook dit heb ik aan de hand van een jaar rijden uitgerekend. Alles wat we extra aan benzine nodig hebben, vanwege een uitje of bezoekje aan vrienden en familie, halen we uit het budget van extra te besteden geld.

 

Deze 3 begrootte wekelijkse bedragen (Boodschappen, extra en benzine) tel je bij elkaar op, vermenigvuldig je met 52 en deel je door 12. Dit is het maandelijkse budget voor boodschappen & extra.

 

Nu je dit bedrag weet komen we aan bij de volgende stap. 

Wanneer je werkelijk inzicht wilt krijgen in je financiële situatie is het van groot belang dat je iedere euro die je uitgeeft noteert. (nog interessanter is alle uitgaven terugrekenen van een jaar en daar alle gemiddelden per categorie uitrekenen) Denk aan uitgaves zoals het kopen van boodschappen, postzegel, een lunch, parkeergeld. Alles, zelfs de kleinste uitgaves noteren in de juiste categorie.

 

Om je wat op weg te helpen en hoop ik je te motiveren en enthousiasmeren met het volgende stencil. Deze kun je op de gewenste grootte uitprinten als je wilt.

1 vel met groot schema om de eerste week te oefenen en het andere vel met een maandelijks overzicht. 

 

TIP: vul de uitgeprinte stencil in met potlood, zodat je het vel kunt hergebruiken

 

budget - weekgeld - slimme bespaartips - kasboekje - free printable budget - free template budget planner nederlands - free template nederlands - free printable nederlands
budget - weekgeld - slimme bespaartips - kasboekje - free printable budget - free template budget planner nederlands - free template nederlands - free printable nederlands - free printable uitgaven

Inzichten inkomsten- en uitgavenpatroon

Mocht je nog geen (of niet genoeg) inzicht hebben in jouw inkomsten- en uitgavenpatroon dan kun je daarachter komen met behulp van het onderstaande overzicht nauwkeurig in te vullen. Dit plaatje kun je op je computer opslaan als afbeelding, uitprinten en invullen of bijvoorbeeld gratis online als pdf invullen en opslaan. 

Op deze manier kun je gericht uitgereken hoeveel spaarbudget je eventueel overhoudt voor (persoonlijke) wensen & doelen nadat je het bedrag van de maandelijkse begroting (voor boodschappen en extra's) plus alle maandelijkse vaste lasten van de inkomsten hebt afgehaald.

 

Een van de grootste redenen waardoor ik altijd zo veel plezier heb gehad in het uitrekenen hoeveel we konden sparen en wilden uitgeven aan weekgeld heb ik te danken aan mijn vader. Hij ontwierp een geniale berekening in een excel bestand waar ik ook gebruik van mocht maken. Zodoende hoefde ik alleen maar de cijfers in te voeren en berekende de formule hoeveel weekgeld er over bleef. Ik vond het altijd leuk om te puzzelen op welk gebied we eventueel konden besparen. Hij blijft zichzelf uitdagen door het project tot in de kleinste details door te voeren en die manier van doen herken ik wel terug in mezelf nu ik me het afgelopen jaar zo gefocust heb op deze constructie. 

 

Onderstaande hulpbron is dan geen excelbestand, maar hopelijk helpt het je wel voldoende genoeg om inzicht te krijgen.

inkomsten en uitgaven patroon gratis template - bespaartips - uitgavenpatroon - budget - weekgeld - slimme bespaartips - kasboekje - free printable budget - free template budget planner nederlands - free template nederlands - free printable nederlands

En dan nu: hét grote boodschappenplan

Ok, je hebt nu inzicht in je financiën, je wekelijks te besteden geldbedrag bepaald en vervolgens is het de kunst om met je boodschappengeld zoveel en effectief mogelijk artikelen in te slaan. De manier die voor mij zo ideaal werkt is eigenlijk een combinatie van vele andere soorten boodschappenplannen die ik online heb gezien en onderzocht. Ze waren het allemaal nét niet voor mij waardoor het alsnog niet goed functioneerde binnen de wensen van ons gezin. 

 

 

"Wanneer we niet voldoende energie hebben hebben, willen we niet genoodzaakt zijn om boodschappen te moeten doen"

 

 

Belangrijk voor ons is dat we niet persé boodschappen hoeven te doen wanneer we geen energie hebben, dus dat er altijd iets op voorraad is en dat we niet iedere week zowat dezelfde producten als de week ervoor hebben gekocht. Dat kan het boodschappen doen soms wat saai maken waardoor je er vaak helemaal geen zin in hebt. Terwijl ik er juist iets leuks van wil maken en een uitdaging want daar zit voor mij het verschil om me wel of niet gelukkig te voelen. Het vermogen om te genieten van de meest simpele en "standaard" dingen. 

 

Welke stappen staan centraal in dit boodschappenplan?

 

 • Altijd spullen in huis hebben voor je meest gangbare maaltijden
 • Buffer voorraad voor een kickstart
 • Regelmatig (of altijd) boodschappen thuis laten bezorgen
 • Gebruik maken van vriezer(s) en voorraadkast(en)
 • Koopjesjagen en juist budget hebben voor aanbiedingen

 

Altijd spullen in huis voor je meest gangbare maaltijden

Binnen ons gezin ervaren we dat sommige gerechten wekelijks op het menu staan. Qua bereiding brengen we er dan geregeld variatie in maar iedere week eten we doorgaans wel een keer pasta, bonenpotje of soep met brood en salade. Wat inhield dat we deze ingrediënten voorheen wekelijks opnieuw aanschaften. Die konden bij het standaard lijstje van o.a. brood en fruit.

 

Dit patroon wilde ik doorbreken. Want hoe handig zou het zijn als we zoveel mogelijk van deze artikelen standaard op voorraad zouden hebben? Waardoor we per week juist alleen de verse + variabele producten hoeven te kopen en op die manier het boodschappen doen wat leuker en afwisselender wordt en ook geen must, aangezien je immers altijd een maaltijd op voorraad hebt. Dit is super handig voor zowel degenen die gewoon een keer geen zin hebben om de deur uit te gaan voor een boodschap, als sommige keren cruciaal voor een chronisch zieke die anders over zijn/haar grens zou gaan wanneer die wel de deur uit moet voor een boodschap. Met alle lichamelijke gevolgen van dien.

Het geeft een behoorlijke mate van rust wanneer je weet dat er altijd een backup is. 

 

 

"Ik wilde het patroon doorbreken van iedere week opnieuw dezelfde producten aankopen"

 

 

Om te bepalen wat jouw regelmatig terugkerende maaltijden zijn heb ik een handig overzicht gemaakt waar je aan de linkerkant de gerechten op kunt schrijven en aan de rechterkant een maaltijdplanning. Deze kun je per dag/meerdere dagen of meteen de hele week invullen (met potlood is handig zodat je het stencil opnieuw kan gebruiken).

 

Ik heb een reeds ingevulde versie gemaakt die je eventueel zou kunnen aanvullen, maar ook een blanco versie zodat je die naar eigen wens kunt invullen.

 

gratis stencil menu plan - free template menu plan - weekmenu gratis stencil - weekmenu printable , free printable meal planning - free template budget planner nederlands - free template nederlands - free printable nederlands
gratis stencil menu plan - free template menu plan - weekmenu gratis stencil - weekmenu printable , free printable meal planning - free template budget planner nederlands - free template nederlands - free printable nederlands

Buffer voorraad voor een kickstart

Wanneer je weet hoe vaak en voor hoeveel personen je in de week bijvoorbeeld pasta maakt kan je inschatten welke houdbare spullen je daarvoor nodig hebt. Wij maken pasta met telkens een andere volkoren pastasoort. Behalve de groenten die we hiervoor vers kopen hebben we ook nog gezeefde tomaten en geraspte kaas nodig. Al deze spullen kunnen wij dus ruim inslaan aangezien we dit ook gebruiken voor het bonenpotje. Wanneer ik zie dat er bijvoorbeeld nog maar 2 in de kast staan, zorg ik dat ik ze bij de volgende boodschappen weer heb aangevuld. Dan kan het dus zijn dat ik de ene week vooral pasta insla (en vervolgens 8 weken niet) en de andere week koffie of pindakaas.

 

In mijn gedachten leek dit systeem perfect, aangezien ik op deze manier ook ruim kon inslaan bij een 1+1 gratis actie en zodoende onderaan de streep veel geld kon besparen. Ik liep alleen nog tegen een probleem aan die dit proces zou vertragen en bemoeilijken. Het leek me namelijk nogal lastig om met dit volledige plan te beginnen door alleen gebruik te kunnen maken van mijn eerste start weekbudget van €70. Buffer inslaan + een week eten werd hiermee lastig en zodoende zou ik pas echt na een lange poos profijt gaan hebben van het voorraadplan. Omdat ik dan iedere week maar een klein beetje kon aanvullen. 

 

 

"We lieten eenmalig €180,- aan boodschappen thuisbezorgen!"

 

 

Op dat moment hadden we niet veel spaargeld maar alsnog voor gekozen om een eenmalige kickstart aan het plan te geven. Waardoor de volgende stappen alleen maar het aanvullen zouden inhouden, in plaats van opbouwen. Zodoende lieten we voor een bedrag van €180 boodschappen thuisbezorgen die direct zorgde voor een goedgevulde voorraadkast. Waarbij we wel gebruik hebben gemaakt van aanbiedingen (waardoor we €35,94 bespaarden) maar tevens gericht op gemak en productiviteit, zoals de aanschaf van wat luxer verpakkingsmateriaal en afvalzakken. Puur gericht dus op het volledig van start te kunnen gaan met het plan en ook dachten aan blikjes drinken voor de lange termijn en wanneer er bijvoorbeeld visite zou komen.

Op deze manier kon ik vervolgens iedere week ongeveer €30,00 uitgeven aan verse groenten en fruit en daarnaast nog €40,00 overhouden om te besteden aan artikelen om te bufferen.


Wanneer je deze buffer niet (ervoor over) hebt, probeer dan langzaam op te bouwen door voor €10 à €15 per week voorraad in te slaan.

 

boodschappen inslaan boodschappen laten bezorgen boodschappen haul boodschappen budget plan
Overzicht van de boodschappen die we thuis lieten bezorgen ---- onderaan deze blog de kassabon ----

Regelmatig (of altijd) boodschappen thuis laten bezorgen

Ik heb meestal wel zin om boodschappen te doen, maar het ontbreken van energie is een vaak voorkomend probleem. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg supermarkten die je boodschappen thuis bezorgen en behalve dat ik hierdoor mijn hard nodige energie kan overhouden vind ik dat er nog veel meer voordelen zijn aan deze luxe mogelijkheid:

 • je bespaart tijd
 • je bespaart geld (aan benzine) mits je de producten kunt gebruiken waarbij de winkel gratis levert
 • je kan wanneer je wilt je lijstje wijzigen (meestal tot de avond voor levering)
 • je krijgt vaak artikelen cadeau bij je bestelling
 • bestelkosten kunnen op sommigen dagen gratis zijn wanneer je het zelf ophaalt bij een pick up point

 

Gebruik maken van vriezer(s) en voorraadkast(en)

De opzet achter mijn idee is alleen doeltreffend wanneer je effectief gebruik wil en kan maken van een (extra) vriezer en éen of meerdere voorraadkasten. Wij gebruiken 2 vriezers en 1 voorraadkast en ik moet zeggen dat ik er nog nooit eerder op zo'n fijne manier gebruik van heb gemaakt. Ik vind het nu een enorm prettig idee dat er altijd meer dan genoeg brood in de vriezer ligt, ook grote zakken afbakbroodjes voor in het weekend. Voorheen moesten we nog wel eens halsoverkop naar de winkel wanneer we bezoek kregen maar wanneer we ons houden aan deze constructie is dat in principe niet meer nodig. Ik heb nu eventueel zelfs voldoende ruimte om (eventueel zelfgemaakt) gebak in te vriezen. En wanneer we pasta maken vries ik een extra portie vers gemaakte saus met veel groenten in zodat we in nood altijd een gezonde maaltijd kunnen eten die niet veel tijd en energie kost.

 

 

"Er ligt altijd voldoende brood in de vriezer"

 

 

Ook lijkt het misschien overdreven om tig zakken chips op voorraad te hebben maar tenzij je jezelf niet in kan houden is het juist fijn dat je kan kiezen waar je zin in hebt of bijvoorbeeld kan afstemmen met je visite. Ik ben niet gewend om veel te snacken in de avond en dat ben ik ook nu er zoveel voorhande is óok niet gaan doen. Puur het idee dat er van alles op meerdere vlakken bij de hand is voor eventuele onverwachte situaties geeft mij een heerlijk gevoel van rust.

 

Je kan het plan zover in detail doorvoeren als je wilt. Daarom heb ik stencils ontworpen waarop je de hoeveelheid voorraad kunt invullen (met potlood) en in de voorraadkast kan bewaren. Je ziet dan snel of een product 5 keer of meer op voorraad is, en telkens wanneer je iets gebruikt gum je een vakje uit. Waneer het aantal nog maar 1 of 2 is weet je welke producten je in die week het beste kunt aanvullen. 

 

Hieronder:

 • 1 reeds ingevuld stencil die je nog naar eigen wens kunt aanvullen
 • 1 stencil met alleen ingevulde categorieën 
 • 1 blanco stencil naar eigen wens in te vullen 
  (deze kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor de koeling inventaris)
gratis stencil menu plan - free template pantry storage ideas - voorraad kast gratis stencil - weekmenu printable , free printable pantry ideas - free template voorraad nederlands - free template nederlands - free printable nederlands
gratis stencil menu plan - free template pantry storage ideas - voorraad kast gratis stencil - weekmenu printable , free printable pantry ideas - free template voorraad nederlands - free template nederlands - free printable nederlands
gratis stencil menu plan - free template pantry storage ideas - voorraad kast gratis stencil - weekmenu printable , free printable pantry ideas - free template voorraad nederlands - free template nederlands - free printable nederlands

 

Koopjesjagen

Wat ik voorheen, toen ik ook al gebruik maakte van een strict weekbudget, heel jammer vond was het punt dat ik geen gebruik kon maken van alle interessante aanbiedingen die ik voorbij zag komen, aangezien ik de volledige €70 nodig had voor de hoognodige boodschappen. Budget voor aanbiedingen was er dus niet. Terwijl ik het best jammer vond dat ik dan, vanwege de reden niet over budget te willen aan, geen 2 pakken koffie kon kopen terwijl deze 1 + 1 gratis waren. 

 

 

"Ik kon voorheen nooit gebruik maken van een aanbieding omdat mijn budget opging aan al het hoognodige"

 

 

Het verschil met nu is dat ik via dit plan groot kan inslaan op nuttige aanbiedingen zoals 2 hele broden voor €1,50 of 2e pak koffie gratis. Er staan op dat moment inderdaad bijvoorbeeld acht pakken caffeïnevrije koffie in de kast, maar wij verbruiken gemiddeld 1 pak in de twee weken en wanneer je dan de balans na 16 weken opmaakt hebben we er feitelijk maar 4 in plaats van 8 betaald. Dit scheelt dus alleen al voor de koffie ongeveer €15. En dit systeem voer ik door op zoveel mogelijk artikelen.

 

A- of B-merken

Sommige A-merk artikelen zijn, ondanks dat ze in de aanbieding zoals 1+1 gratis, omgerekend per stuk alsnog duurder dan een B-merk van bijvoorbeeld de lidl. Deze koop ik dus eens in de zoveel tijd groot in bij de lidl zoals tomatenblokjes. 

Maar als de prijzen ongeveer gelijk zijn en het A-merk lekkerder smaakt dan wacht ik tot dit in de aanbieding komt zoals bijvoorbeeld Doritos naturel. (Deze blijven knapperiger in de oven dan andere merken bij het maken van Nacho's)


Wasmiddel en shampoo koop ik het liefst van A- merken (ook vanwege allergische reacties) en deze koop ik NOOIT voor de originele prijs. Ik koop deze pas wanneer ze 1+1 gratis zijn, dus nog niet wanneer het bijvoorbeeld 2e voor de halve prijs is. Ik weet inmiddels dat deze sowieso eens in de 2 maanden in de aanbieding komen, al dan niet eerder. 

 

Vlees om te bakken kopen wij nooit in de normale supermarkt, maar kiezen voor goede kwaliteit boerderijvlees. Het smaakt niet alleen veel lekkerder, alle aminozuren die belangrijk zijn voor je lichaam blijven behouden vanwege de goede verzorging die deze dieren hebben gekregen. We betalen dus ook veel meer dan gemiddeld voor vlees, maar aan de andere kant eten we maar 2 tot 3 keer in de week vlees bij het avondeten. Uitzonderingen maken we bij bijvoorbeeld tosties die ik steeds een grote stapel maak en vervolgens in de vriezer bewaar, die maak ik niet altijd van biologisch vlees. Mijn man eet wel eens gedroogde worst en die kopen we ook niet biologisch. We vinden het dierenwelzijn erg belangrijk, dus proberen we wel zoveel mogelijk keuzes daarop af te stemmen. 

Eieren kunnen we van onze eigen kippen nuttigen en appels en peren halen we bij de boer. Vele malen lekkerder en soms wel 3 keer goedkoper dan de supermarkt. Zeer de moeite waard vinden wij. 

 

 

"Anderen zullen het misschien vreemd vinden dat ik zo'n ophef maak over boodschappen"

 

 

Eind goed al goed

Ik probeer de (matige) energie die ik per dag heb nuttig en vrolijk te besteden. Op deze manier kan ik mezelf enthousiasmeren door via alle beschikbare aanbiedingen een weekplan op te stellen zodat ik het meeste waar voor mijn geld krijg. Soms blijkt dat ik niet in staat was om het te halen wanneer er geen mogelijkheid was tot bezorgen en dan is dat ook prima. Gewoon het feit dat ik mezelf hiermee kan vermaken en zo blij van word is mij al heel veel waard.

 

Anderen zullen het misschien vreemd vinden dat ik zo'n ophef maak over iets simpels als boodschappen doen, maar waarschijnlijk leest dat type persoon deze blog ook niet. ;)

Ik zoek mijn geluk in de meest kleine dingen en of je nu zelf boodschappen doet of laat bezorgen, het ís mogelijk om te genieten van alle "normale" dingen in het leven en wanneer dat niet lukt, maak er dan zoals ik deed, een leuke uitdaging van voor jezelf! Kom tot het besef dat je hier een keuze in hebt. 
En als jij je prima voelt op de manier waarop je het nu doet en er zelfs (zo nu en dan) van geniet dan mag je trots wezen of jezelf.

 

Ik ben zo goed als een jaar bezig geweest met dit "project" en ik genoot er met volle teugen van. Speciaal om jullie op weg te helpen heb ik met veel plezier deze stencils gemaakt. Mocht je aan de slag gaan met (een gedeelte van) dit boodschappen budget plan dan zou ik het enorm waarderen als je me, doormiddel van een bericht te plaatsen, laat weten hoe je het hebt ervaren.

 

Veel shop plezier!

 

Bekijk ook deze video over Boodschappen en Budget op YouTube!

Boodschappenlijst grote bestelling laten bezorgen:

voorbeeld boodschappenlijstje voorbeeld kassabon, groot inkopen supermarkt, voorbeeld kassabon jumbo, boodschappen laten bezorgen voordelen, boodschappenplan maken

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Els (zaterdag, 01 februari 2020 09:50)

  Hi Monique , Wat een leuk artikel Ik heb al jaren ongeveer hetzelfde systeem , en het werkt goed !Ik ben er nu niet zo gedetailleerd meer mee bezig , maar financieel werkt het prima zo !De bedragen zijn hetzelfde als die van jullie !ook voor gezin met 3 personen ,al was het jaren geleden nog een lager bedrag ,maar ik heb vanwege de prijsverhoging de budgetten een paar keer bij moeten stellen .We zitten nu op hetzelfde bedrag als jullie .

 • #2

  M. Bijl (zaterdag, 01 februari 2020 10:48)

  Ik ben er ook eens goed voor gaan zitten, om het allemaal te bekijken hoe onze uitgaven zijn, en waar er e.v.t. een lek zit. ( want vooral met een dieet voor mijn gezondheid is het leven duurder. ) Het duurt inderdaad even voor ik het helemaal berekend heb, maar jou vlog/blog geeft mij een richtlijn hoe en waar te beginnen.
  Allereerst ga ik plaats maken in onze voorraadkast. De budgettering komt dan wat later. Ik laat het je nog weten hoe het is gegaan. Lijkt me inderdaad een leuke bezigheid.

  Bedankt Monique dat je dit met ons wilde delen.

  Marian

 • #3

  Monique van MEzelf zijn (zaterdag, 01 februari 2020 12:16)

  Wat fijn om te lezen dat mijn blog/vlog jou een beetje op weg heeft geholpen om inzicht te krijgen Marian! Dat hoopte ik hiermee te bereiken dus dat stemt me gelukkig!!
  Gezonde of speciale dieetproducten zijn soms inderdaad duurder en dan wordt de uitdaging groter, maar wie weet wat je (bv online) daarin kan vinden door eventueel gebruik te kunnen maken van volume voordeel bijvoorbeeld!
  In ieder geval heel leuk om te weten dat je hier nu enthousiast mee aan de slag gaat! �

  Veel succes en plezier gewenst! En mocht je nog ergens tegenaan lopen waar ik je evt mee kan helpen dan hoor ik het graag!

  Liefs, Monique

 • #4

  Monique van MEzelf zijn (zaterdag, 01 februari 2020 12:18)

  @Els
  Hallo Els, dank je wel voor het leuke bericht en wat toevallig dat jij ook al jaren een soort zelfde systeem gebruikt! Gelukkig werkt het en ik vind het qua vergelijking ook interessant om te lezen dat jullie hetzelfde budget hanteren als wij!
  Liefs, Monique

 • #5

  Edith (vrijdag, 13 maart 2020 15:49)

  Bedankt voor het delen. Vlg jouw plan een voorraad opgebouwd en hoe komt deze nu van pas in deze tijd van Corona.
  Weet niet of de energie er voor is maar misschien enkele weken een boodschappen
  Shoplog opnemen om te zien hoe jij je voorraad vers en houdbaar bij houdt en uitwerkt. Veel sterkte in alles!

 • #6

  Monique van MEzelf zijn (dinsdag, 17 maart 2020 15:03)

  @Edith
  Wat leuk om te horen dat je een voorraad hebt aangelegd volgens mijn plan! Ik ben benieuwd hoe het je verder zal bevallen de komende tijd.
  Bedankt ook voor je interessante tip! Hoewel ik dit graag op regelmatige basis zou laten zien is het qua energie voor mij inderdaad niet haalbaar. Maar aangezien ik het wel met je eens ben dat het leuk zou zijn om te zien hoe mijn voorraad er na een aantal maanden uit ziet en daarom zal ik hiervan binnenkort een update plaatsen op het youtube kanaal: mezelf zijn.

  Veel succes en plezier verder met deze manier van boodschappen doen en plannen!

  Liefs,
  Monique

 • #7

  Elena (zondag, 06 september 2020 22:06)

  Hoi Monique,
  Hier ook iemand die langdurig ziek is (o.a. vermoeid), dus ik (her)ken veel van wat je schrijft. Na nare ervaringen met mensen en depressie eruit volgend, kwam ik vandaag je posts tegen.
  Even een punt van herkenning en voel me nu minder alleen.

  Dankjewel en liefs.

 • #8

  Monique van MEzelf zijn (woensdag, 09 september 2020 14:05)

  Hallo Elena,
  Bedankt voor jouw lieve berichtje!
  Vervelend om te horen wat je allemaal mee moest maken. De eenzaamheid die je daarin kunt voelen is herkenbaar voor mij. Daarom voelt het extra fijn dat mijn posts je hierbij hebben geholpen.

  Ik wens je veel sterkte en liefde in de toekomst.

  Liefs,
  Monique