· 

ME & TEA

Iedere dag drink ik een paar koppen kruidenthee. De lekkerste combinatie vind ik marrokaanse munt met citroenverbena. Het is zo'n heerlijke en frisse smaak! En het heeft ook nog eens veel gezondheidsvoordelen. Zeker nu de zon extra warm op de theekruiden in de plantenbakken buiten schijnt, groeien de kruiden hard! Ik heb ze even wat gesnoeid zodat ze weer gezond en sterk verder mogen groeien. Deze keer had ik dus veel chocolademunt over. Het liefst maak ik dan mijn eigen thee extract....

 

Ontdekking
Ik kwam er een tijdje geleden eigenlijk per toeval achter omdat ik in de middag theebladeren in water had laten trekken en niet meer eruit gehaald en niet helemaal opgedronken. Waardoor ik dus nog bijna een hele pot koude thee over had. Ik wilde dat opdrinken omdat ik vooral kruidenthee met citroenverbena en munt ook lekker vind om koud te drinken. Maar het was dus veel te sterk van smaak geworden door het lange intrekken van de bladeren. Daarom besloot ik er wat warm water bij de gieten en ik kwam erachter dat ik eigenlijk maar een kleine hoeveelheid van het theemengesel nodig had.
Het is ideaal om meerdere redenen:
- alle voedzame stoffen uit de theebladeren hebben rustig in kunnen trekken

- het is op deze manier niet erg om kokend water erop te gieten (normaal gesproken kan dit de werking van theekruiden afremmen door de hoge temperatuur.
- en de kop thee is sneller te drinken, doch heet/warm genoeg.

 

Ideale manier om thee te maken!
Zo kwam ik er dus achter dat dit een ideale manier is om dagenlang te genieten van thee die eigenlijk al klaar is, je hoeft er alleen nog wat kokend water bij te gieten en kan de intensiteit zo sterk of slap maken als je zelf wilt.
Let er dus wel op dat het water 5 minuten na het koken is afgekoeld (naar ongeveer 85 graden) voordat je het de eerste keer op de theeblaadjes schenkt. Dit vanwege de optimale werking van de geneeskrachtige werking van de kruiden. 

Maar hoe maak je nu zo'n thee extract?

Neem een handvol (zeker wel 6 steeltjes met blaadjes) van je favoriete theekruiden uit je eigen tuin of supermarkt. Ik zou een mix van Marokkaanse munt en citroenverbena aanraden. 
Giet daar water dat even van de kook af is, bij. Zo'n 500 ml. Bewaar dit bijvoorbeeld in een theepot die je gedurende komende dagen gewoon op de aanrecht "op de pak" kunt laten staan.
Na een half uur zijn de kruiden al sterk ingetrokken en je ziet dan ook een donkere kleur in de pot. Als het ware heb je nu je eigen thee "extract."

Wanneer je zin hebt in een kop thee giet je een laagje van het extract in een kop. Giet daar 6 delen kokend water bij (meer voor lichte theesmaak en minder voor intense theesmaak) 


En zo gemakkelijk heb je dus je kop thee gemaakt die naar mijn idee velen malen lekkerder smaakt dan welke andere thee dan ook! In dit geval had ik dus veel snoei "afval" van verschillende theekruiden over, waarvan ik wat bij elkaar had gedaan om extract te maken. 

 

Waarom thee drinken van verse kruiden?
Zoals ik al schreef hebben kruiden een geneeskrachtige werking en dus ook wanneer je dit verwerkt in thee. Hieronder uitleg over de uitwerking van verschillende soorten verse theekruiden:

 

Soorten kruiden & geneeskrachtige eigenschappen

Munt

Effectief tegen darmkrampen en hoofdpijn. Munt geeft de maag rust en het bevordert de spijsvertering. Tevens heeft het een antibacteriële werking welke gunstig is voor de mond. 

 

Kamille

Een zeer geneeskrachtig kruid en werkt gunstig bij klachten als o.a.: Maag- en darm krampen, PMS en menstruatiepijn, slapeloosheid, huidproblemen en migraine.

 

Citroenmelisse              

Werkt ontspannend en kan daarom helpen bij nervorsiteit, spanning en depressie. Citroenmelisse heeft tevens koorts verlagende eigenschappen omdat het kruid verkoelend werkt, verbetert het geheugen en het gaat aderverkalking tegen.

 

Ijzerhard (citroenverbena)

Werkzaam tegen maag- en darm klachten. Ook goed bij klachten als nervositeit en slapeloosheid. Het werkt krachtig en versterkt het zenuwstelsel waardoor het goed kan helpen tegen stress en depressies. 

 

Lavendel

Lavendel helpt de spijsvertering en verlichtende werken bij migraine en duizeligheid. Het werkt tevens kalmerend, waardoor het je kan helpen om beter in slaap te vallen en bijvoorbeeld ook helpend bij prikkelbaarheid.

 

Tijm

Thee van tijm stimuleert de spijsvertering en helpt tegen krampen en winderigheid. Ook heeft het een gunstig effect op griepverschijnselen en vermoeidheid. 

 

Salie

Dit kruid heeft een positief effect op de galblaas en helpt tegen nachtelijk zweten.

 

Gember

Een kop thee met een stukje verse gember heeft een kalmerende werking op de maag en helpt goed tegen misselijkheid.

 

Citroen

Een natuurlijk medicijn vanwege de rijkheid aan vitamine C en heeft antibacteriële en antivirale werking waardoor het een positief effect heeft bij: griep, verkoudheid, versterken van het immuunsysteem. Door het drinken van een kop citroenthee ontgift je lichaam en het heeft een gunstige werking op het hart: bloeddruk verlagend en bloedvaten versterkend. Door het kalium en magnesium in citroenen wordt de werking van je hersenen en zenuwsysteem bevorderd. Hierdoor wordt je geheugen als het ware opgefrist en heeft het tevens een positieve invloed op je geestelijke gemoedsrust.

 

Lekkere combi’s; Water met:

- (marokkaanse) Munt & citroenverbena en/of citroenmelisse

- Chocolademunt en citroenverbena

- Tijm, munt en citroenmelisse

- Kamille en citroenverbena

- Munt & een schijfje citroen/limoen

- Schijfje citroen & theelepeltje honing

- Citroen & gember 

 

Theekruiden planten

Het is ideaal om een paar bloembakken te vullen met deze verse kruiden. Koop de verse (biologische) theekruidenpotjes in het tuincentrum. De verse kruiden in de supermarkt zijn niet gekweekt om langdurig te blijven groeien.

Door de zon blijven de theekruiden die je hebt geplant de lente en zomer groeien en kan jij de kruiden hierdoor iedere dag verwerken in je drinken en maaltijden.

 

 

Geniet!

...van je verse kop thee!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  M. Bijl (zaterdag, 29 juni 2019 21:37)

  Heel leuk om te lezen Monique!
  En inspirerend ook, want als je iets zelf hebt gekweekt en er zorg voor hebt gedragen, smaakt het extra lekker!
  Je moet even wennen maar je smaak veranderd naarmate je het vaker drinkt.
  Dan wil je niet anders meer. Ikzelf zoet het met een takje pure stevia die ik ook in mijn kruidentuintje heb staan, en anders met wat honing. Maar ook zonder zoet is het lekker.

  Marian

 • #2

  Monique van MEzelf zijn (dinsdag, 02 juli 2019 11:03)

  @Marian:
  Bedankt voor je leuke reactie Marian!
  Leuk dat jij ook zo lekker expirementeert met verse theekruiden! Een takje van het stevia plantje is ook nog een leuke tip zeg, dank je wel!
  Liefs, Monique