· 

Een kijkje in mijn tuin...

We hebben best wel een luxe probleem...

Sinds 3 jaar wonen we in een heel fijn huis in Zeeland. Dit huis heeft ook een hele grote tuin. Die voor de helft (geen vlak) gras was en voor de helft betegeld. De tuin grenst aan de polder dus het is heerlijk om zo wijds weg te kijken. Maar met zo'n kale tuin is het niet gemakkelijk om knusse hoekjes te creeeren.
...En dat is nou JUIST waar ik zo van houd!

 

Ieder jaar opnieuw, wanneer de lente is begonnen begint mijn inspiratie te borrelen. Dit jaar hebben we gekozen voor wat snelle cosmetische veranderingen. En laten we "snelle" maar gerust tussen aanhalingstekens zetten. Want zo snel zal het niet lukken met een ME-lijf maar... Zoals het spreekwoord zegt en waar ik me vaak probeer bewust van te zijn is dat het juist ook om de weg ernaartoe gaat. Daarom ben ik van plan daar optimaal van gaan te genieten. 

 

Voorbereiding & voorpret
Want het begint natuurlijk bij inspiratie. Ik maak daar echt een momentje van en ik neem heerlijk de tijd. De voorbereiding van het nieuwe plan is namelijk iets wat ik zittend helemaal kan uitwerken. Ik ga op zoek naar foto's, maak lijstjes van alle planten namen.

En daarna heb ik een probleem...

 

Keuzestress

Alles is zo mooi... Nu moet ik nog gaan kiezen ook. Dus, filteren. Alle 1-jarige planten: wegstrepen. Dat was het eigenlijk. Nu heb ik alsnog 30 soorten... 
Waarvan voornamelijk de amerikaanse of latijnse benamingen en waarschijnlijk de meest onmogelijke soorten. En nu ik zover in het proces zit, wordt ik kieskeurig en perfectionistisch. Maar is dat niet volkomen normaal?? Vaste planten zijn duur en ik ga als het goed is maar 1 keer een border maken. Nu zou het kunnen zijn dat we dit jaar niet eens toekomen aan de vaste border. Maar we hebben al wel 4 plantenbakken met trellis aangeschaft zodat we daarmee knusse hoekjes kunnen creëren op het open terras. Die mag ik dus vullen. 

Mijn feestje
Ik mag kiezen dus ik mag los met mijn lijstje en meest onmogelijke benamingen. Het is nu wachten op het moment dat mijn lichaam het startsein geeft: Go, Go, Go naar het tuincentrum! En ja hoor, ik voel dat ik energie genoeg heb en alles ligt klaar. Ik heb een plan de campagne bedacht. Een heuse tactiek. 

Kleurenpalet

De plantenbakken gaan gevuld worden met vaste planten met kleurenpalet: Paars, roze, wit en blauw (in volgorde van meest aanwezig). Wanneer ik naar combinaties van planten met die kleuren kijk, wordt ik zo intens blij en gelukkig. En daar moeten wij lotgenoten het voornamelijk van hebben, onze ziel vullen met pracht en geluk, daar wij het niet in het grote kunnen zoeken en vinden. Deze pareltjes zijn klein in opzet (al vul je, of laat je maar 1 bak vullen) maar bereiken zoveel groots in je hart.
In mijn hart in ieder geval.

 

Kijken, kijken, beetje kopen

De keuze valt op een wat duurdere, maar ook met een wat ruimer assortiment tuincentrum: Life and Garden. Ze hebben wel 20 of 30 grote bakken met ieder 10 soorten vaste planten voor in de border. En wat zie ik tot mijn grote vreugde: boven de planten staan grote foto's tot hoe de mini plantjes uiteindelijk uitgroeien en daar komt het: ook de amerikaanse en latijnse namen! 

Uitdaging

Maar, nu wordt het alsnog een hele uitdaging om en te onthouden wat er ook al weer op mijn lijstje staat (ook al heb ik het in mijn hand, wanneer ik weer op kijk van mijn lijstje ben ik het alweer vergeten) en de daadwerkelijke benamingen te vinden! Ontzettend leuk dat ze zo veel keuze hebben in de kruipplant Phlox maar ik wil geen "candy stripes" ik wil "amazing grace." En die hebben ze natuurlijk niet.

Geen paniek
Voor nu, met als doel plantenbak vullen is het nog geen probleem. De perfectie en het moet en het zal, komt pas om de hoek kijken wanneer we de grote border van 5 bij 2 meter gaan vullen. In dit geval komt het wel goed van pas. Ik mag maar 2 bakken vullen dus er kunnen maar zoveel plantjes in. Ik loop naar buiten en jawel hoor: de zon schijnt, ik heb het niet te warm en te koud en van binnen maak ik een vreugdesprongetje (niet in het echt want anders kan ik dadelijk niet meer verder lopen). Ik voel dat ik voldoende energie heb maar toch neem ik muizenstapjes en kijk ik vooral eerst.

Om het nog ingewikkelder te maken
Ik zie ook sommige nieuwe planten die helemaal niet op mijn lijstje stonden, he, nu wordt het nog ingewikkelder! Maar ik ga op mijn gevoel en intuitie af. Ik kan m'n ogen niet afhouden van een paarse plant met grijs groene bladeren. Het is werkelijk prachtig en op het kaartje staat dat deze plant wel 5 maanden in bloei staat. Kijk, dat wordt mijn nieuwe tactiek. Ik wil ook planten die lang bloeien en niet maar 1 maand. Dus alleen het beste van het beste en het mooiste van het mooiste. 

Het eindresultaat

Uiteindelijk heb ik precies gevonden wat ik mooi vind, allemaal langbloeiers en door alleen te pakken wat ik echt super mooi vond, had ik uiteindelijk geen keuzestress meer. Het was exact genoeg voor mijn bakken. En eenmaal thuis heb ik ze (na een paar dagen) eerst gesorteerd op de tafel, in welke volgorde van klein naar groot. De volgende dag op de grond neergezet hoe ze uiteindelijk in de bakken zouden komen. Na een week de ene bak gevuld en een week later de andere. Daar konden de planten nog prima tegen want in het tuincentrum staan ze tenslotte ook lang in de potjes. 

 

Eigendunk (...dat mag soms best)

Alleen al toen ze op het tafeltje stonden en daarna op de grond was ik aan het kwijlen. Ik was gewoon helemaal onder de indruk van de kleurencombinatie en eigenlijk was ik gewoon heel erg trots op mezelf!! Dat ik dit zowel helemaal zelf heb gedaan en dat weer toegespitst in -het kunnen maken van keuzes- alswel het -kunnen bereiken van de kassa zonder op de grond te vallen- en dan daarna daadwerkelijk ook niets vergeten en blij met het eindresultaat!

 

De spreekwoordelijke weg naar de eindbestemming

Ik heb er dan wel 3 weken in totaal over gedaan, maar stiekem maakt dat het eindresultaat nog veel mooier en vooral waardevoller. En daarmee klopt voor mij het spreekwoord in dit geval des te meer: ook de weg naar de eindbestemming is belangrijk. Belangrijker nog, als je het mij vraagt....

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0